Opnieuw staking bij bloemenveiling FloraHolland

Opnieuw wordt er gestaakt - vlak voor Valentijn - op bloemenveiling FloraHolland.
Opnieuw wordt er gestaakt - vlak voor Valentijn - op bloemenveiling FloraHolland. Foto ANP / Remko de Waal

Bij de vestigingen van FloraHolland in Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg wordt vanaf 16.00 uur weer gestaakt. De bloemenveiling vindt dat niet verantwoord. FloraHolland in een verklaring op de site:

“Acties die de dagelijkse processen wederom onder druk zetten, zijn onacceptabel.”

Bij het bedrijf verdwijnen tweehonderd arbeidsplaatsen, maar de vergoeding voor de werknemers die hun baan verliezen is volgens de vakbonden niet hoog genoeg. FloraHolland nodigde de bonden vrijdagavond formeel uit om het overleg over het sociaal plan maandag te hervatten, maar de voorstellen van het veilingbedrijf worden als te mager beschouwd. Celil Coban, onderhandelaar van FNV Bondgenoten:

“De uitnodiging getuigt van geen enkel respect voor de werknemers en de redelijke eisen die zij stellen en is daarmee zeer teleurstellend. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, blijkt maar weer. Maar door zich zo op te stellen versterkt Flora Holland het wantrouwen bij de werknemers. Uit niets blijkt dat Flora Holland zijn personeel serieus neemt.”

FloraHolland laat weten maatregelen te nemen om de aanvoer- en veilprocessen te verzekeren. Het bedrijf zegt daarbij ‘enige vertraging’ te verwachten.

Ook vrijdag was er een staking

Vrijdag werd ook al gestaakt. Toen waren bij CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten zeker 850 stakers ingeschreven. Volgens hen probeerde Flora Holland de staking op te vangen door uitzendkrachten in te zetten. CNV en FNV sommeerden de veiling, die ontkent stakingbrekers te hebben ingehuurd, vervolgens daarmee te stoppen. Het is verboden om werk over te laten nemen door uitzendkrachten als er wordt gestaakt.

FloraHolland zei vrijdag ondanks de staking van honderden werknemers een van de beste dagen ooit te hebben gedraaid. Bij de veiling werken in totaal vierduizend mensen. De periode rond Valentijnsdag, 14 februari, vormt traditiegetrouw voor een piek op de bloemenveiling.