Ongenaakbare Ireen Wüst tikt tweede goud binnen voor Nederland

Drie keer. Drie keer op rij een medaille op de Spelen, drie keer goud zelfs.
Drie keer. Drie keer op rij een medaille op de Spelen, drie keer goud zelfs. AFP / Andrej Iakovic

Net als Sven Kramer gisteren bezweek Wüst niet onder de immense druk. Ze schaatste vanmiddag heel beheerst naar het goud op de 3.000 meter. In een baanrecord van 4.00,34 was ze ook vandaag weer een klasse apart, zoals ze het hele seizoen al is.

“De spanning was immens en enorm. Je voelt je de hele tijd zo goed, en dan is dit het moment waarop je het wil doen. De druk was echt gigantisch en als het dan toch op zo’n manier lukt… En nu drie op rij, da’s toch niet normaal!” - Wüst voor de camera’s van de NOS.

Geschiedschrijving

Wüst schrijft geschiedenis door als eerste Nederlandse vrouw op drie verschillende Spelen een medaille te winnen, en dan ook nog drie keer goud. In Turijn was ze al eens de beste op de 3.000 meter en pakte ze brons op de 1.500. Vier jaar geleden in Vancouver won ze goud op die afstand.

Zilver was er voor Martina Sábliková (4.01,94), brons voor de Russische Olga Graf (4.03,47).

Namens Nederland reed Annouk van der Weijden een goede race, ze eindigde als vijfde. Antoinette de Jong, pas 18 jaar, schaatste naar de zevende tijd.

AP / Pavel Golovkin