Oekraïense veiligheidsdienst onderzoekt terreurdreiging

Betogers op het onafhankelijkheidsplein in Kiev.
Betogers op het onafhankelijkheidsplein in Kiev. Foto AFP / Martin Bureau

Terwijl in Oekraïne agenten van de binnenlandse veiligheidsdienst (SBU) werden gemobiliseerd vanwege de verhoogde terreurdreiging in het land, zijn vandaag in Kiev weer tienduizenden betogers van de oppositie de straat op gegaan. De SBU liet weten de staat van paraatheid te hebben verhoogd naar aanleiding van een groot aantal bommeldingen, melden persbureaus AFP en AP.

De SBU zou informatie hebben gekregen dat er explosieven worden geplaatst op plekken waar “grote groepen mensen” komen. Ook werden doelwitten als kerncentrales, stations en vliegvelden genoemd. De genomen maatregelen hebben een “preventief karakter” en zouden er onder meer op gericht zijn de mensen achter de dreigementen te identificeren en hun beweegredenen te achterhalen.

Oekraïner probeerde vliegtuig te kapen

Onduidelijk is of de verhoogde terreurdreiging te maken heeft met afgelopen vrijdag. Toen probeerde een Oekraïner een toestel dat onderweg was naar Istanbul te kapen. Hij zou met zijn actie de vrijlating van Oekraïense demonstranten hebben willen bewerkstelligen. Waarschijnlijk opereerde de man in zijn eentje en heeft hij geen banden met terreurorganisaties.

Demonstraties gaan door

Het is ook niet duidelijk of de SBU wordt ingeschakeld om demonstranten af te schrikken. De betogers lieten weten dat zij doorgaan met hun acties. Zangeres Ruslana, die ook demonstreert tegen de huidige regering van president Janoekovitsj en de corruptie in Oekraïne, liet vanaf het podium in het centrum van Kiev weten dat ze is bedreigd en vreest voor haar veiligheid. Oppositieleider Vitali Klitsjko riep de betogers op mee te doen aan een algemene staking op 13 februari.

In Oekraïne wordt al sinds november gedemonstreerd. De protesten begonnen nadat Janoekovitsj afzag van een samenwerkingsverdrag met de Europese Unie. In het verdrag stonden maatregelen die onder meer de corruptie in het land moesten terugdringen. De president koos uiteindelijk voor toenadering tot Rusland.