Nederlands medailletrio op 5 kilometer gehuldigd door koning

Sven Kramer laat zijn gouden medaille voor de 5.000 meter aan het publiek zien op Medal Plaza tijdens de Olympische Winterspelen.
Sven Kramer laat zijn gouden medaille voor de 5.000 meter aan het publiek zien op Medal Plaza tijdens de Olympische Winterspelen. ANP / Robin Utrecht

Schaatsers Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma hebben zojuist hun gouden, zilveren en bronzen medaille ontvangen voor hun prestaties op de 5.000 meter in Sotsji. Ze kregen hun plak voor hun overwinning gisteren in de Medal Plaza uit handen van koning Willem-Alexander.

Het was een 5 kilometer voor de geschiedenisboeken: nog nooit eerder was er een 1-2-3′tje op deze afstand tijdens de Olympische Spelen. Het was bovendien de derde keer in de schaatsgeschiedenis op de Olympische Spelen dat de drie schaatsers op het podium uit hetzelfde land kwamen. De vorige keer was op de 10 kilometer van Nagano in 1998. Daar won Gianni Romme goud, Bob de Jong zilver en Rintje Ritsma brons.

De Friese Kramer reageerde na afloop via Twitter op de medaille-uitreiking.

De 27-jarige Heerenveener won in Sotsji zijn tweede gouden olympische plak, nadat hij vier jaar geleden in Vancouver ook de snelste was op de 5000 meter.