Sotsji dag 2: Wüst nu dé schaatskoningin, goede loting broers Mulder

Op de tweede dag van het olympisch toernooi gaat het uiteraard vooral over of ‘we’ het tweede goud binnenslepen. Ireen Wüst moet dat gaan doen voor ons. Verder de ski-afdaling bij de mannen en nog zes andere medaille-evenementen.

Irene Wüst op weg nar haar gouden medaille.
Irene Wüst op weg nar haar gouden medaille. Reuters / Marko Djurica

Dat was me het dagje wel

Zo, we gaan het liveblog sluiten. Straks nog even de medailleceremonie van Sven, Jan en Jorrit en dan zit de dag er wat Nederland betreft wel op. De hoogtepunten:

Met stip op één
Ireen Wüst natuurlijk. Wat een fantastische race met dito resultaat. En wat een ontlading. Heerlijk: tweede goud voor Nederland. Zie ook de aflevering over Ireen in onze serie Wintergoud van vandaag.

De Muldertjes
Zij lootten vandaag goed voor de 500 meter van morgen. Michel en Ronald starten als voorlaatste en laatste.

Minder voor Maas
Cheryl kwam opnieuw in beide runs ten val en miste daardoor de finale van de slopestyle.

Ook minder voor Bode en Aksel
Bode MIller en Aksel Lund Svindal waren dé favorieten voor de afdaling. Het koningsnummer van het alpineskiën werd echter een prooi voor de Oostenrijker Matthias Mayer.

Graag tot morgen!

sotsji

Wüst al weer onder de stervelingen

Ireen Wüst is (even) van hara roze wolk afgestapt en staat haar volger via Twitter ook even te woord:

Twitter avatar Ireenw Ireen Wüst YES!!!!! GOUD!!!! 3km #Sochi2014 #OS2014

schaatsen

Rutte feliciteert Wüst

Premier Rutte, gisteren nog op de tribune bij Sven Kramer, belde vandaag met Ireen Wüst om haar te feliciteren met het goud. Ze vond dat "super lief".

schaatsen

Prolongatie olympische titel biatlon sprint Koezmina

De Slowaakse Anastasia Koezmina heeft haar gouden plak op de 7,5 kilometer sprint (biatlon) van Vancouver geprolongeerd.

AP / Kirsty Wigglesworth

biatlon

In beeld: De druk, de gouden race en de ontlading van Ireen Wüst

Onze In Beeld-serie over het goud van Wüst (24 foto's) staat online.

AP / Pavel Golovkin

schaatsen

500 meter morgen over twee races

De 500 meter gaat morgen traditiegetrouw over twee races. De eerste heat begint om 14.00 uur, de twee om 16.00 uur. Vier jaar geleden was de Zuid-Koreaan Mo Tae-bum in Vancouver de beste.

schaatsen

Broertjes Mulder loten voordelig

Dank je Ireen, we hebben genoten. Nu gaat de blik weer vooruit, op morgen om precies te zijn. De 500 meter sprint staat dan op de rol. Nul komma nul ruimte voor foutjes, alles moet perfect. De broers Michel en Ronald Mulder starten voor Nederland, zo ook Jan Smeekes en Stefan Groothuis. De Muldertjes lootten vanmiddag gunstig: ze rijden in de voorlaatste en laatste rit en weten zo dus hoe de concurrentie er voor staat.

Rit 6: Groothuis vs. Hansen
Rit 15: Smeekens vs. Poutala
Rit 19: Michel Mulder vs. Nagashima
Rit 20: Ronald Mulder vs. Koeznetsov

schaatsen

Oekraïne blijft hopen op Winterspelen 2022

Ondanks de politieke crisis in het land, heeft Oekraïne vandaag wel gewoon nog eens gas gegeven voor het binnenhalen van de Winterspelen over acht jaar. Een en ander moet zich dan in Lviv gaan afspelen. De regering stelde vandaag dat sport en politiek niets met elkaar te maken hebben dus de bid gaat gewoon door, maar voegde daar tegelijkertijd aan toe dat toewijzing van de Spelen dan wel weer een helende werking zou hebben op het politiek verscheurde land. Tsja.

sotsji

Cheryl Maas baalt nog steeds, maar kop op

De Spelen werden voor haar niet wat ze hadden kunnen zijn. Dat is balen voor Cheryl Maas. Maar ze kan al weer vooruit kijken.

#olympics are over for me. I'm bummed I could not show me full potential. I would like to thank everybody that helped me and support me. And my fans for cheering me on. I had a great experience. Now it's time to have some fun! #Cheers!

snowboarden

Nog één keertje Wüst

AP / David J. Phillip

schaatsen

Zometeen...

Tsja, ook nu draait de wereld gewoon door en dus kijken we ook nog even vooruit. Zometeen op de Spelen:

- biatlongoud te verdelen op de 7,5 kilometer sprint
- de gemengde teams bij het kunstrijden gaan op voor medailles
- de rodelmannen rotsjen naar beneden voor goud
- schansspringen, ook voor goud (normale schans)

sotsji

Meer De Jong

schaatsen

Teleurgestelde De Jong schuift plaatsje op

Katarzyna Bachleda is gediskwalificeerd na de 3 kilometer. En dat betekent dat Antoinette de Jong van de achtste naar de zevende plek opschuift.

De 18-jarige reageerde zeer teleurgesteld na haar race. Ze had duidelijk meer verwacht na een goede trainingsweek op het ijs van Sotsji.

schaatsen

Ontlading

Reuters / Phil Noble

schaatsen

'Onwijs, niet normaal'

schaatsen

Wüst nu onbetwiste Oranjekoningin van de Winterspelen

Yvonne van Gennip en Marianne Timmer waren de schaatskoninginnen van Nederland. Beiden wonnen ze drie keer goud op de Spelen. Nu is Wüst de onbetwiste nummer 1. Drie keer goud en één keer brons. En we hebben pas één afstand gehad.

schaatsen

'De druk was enorm hoog'

Ireen Wüst voor de camera van Bert Maalderink:

"Ongeloof, derde keer Spelen, derde keer goud. Nog steeds gevoel dat het onwerkelijk is. Moet het nog beseffen, als het naar boven komt word ik ook emotioneel. Het is niet zo dat je even doet. Ik wilde 3.58 rijden maar de omstandigheden waren zwaar dus 4-blank was wel het uiterste vandaag. De eerste rondjes liepen niet helemaal zoals ik wilde. Vanaf rondje vier moest ik versnellen en ging het technisch ook beter. Ik ben echt heel erg opgelucht en blij dat het is gelukt. De druk was enorm hoog."

schaatsen

Olga Graf troeft de kunstrijders af

Twitter avatar InfostradaGold Infostrada Sports #Sochi2014 Olga Graf (RUS) has won Russia its first medal at the Sochi 2014 Olympic Winter Games.

schaatsen

Kijken naar Wüst in de IKEA

Twitter avatar annederooij Anne de Rooij Tattas be like lekker Ireen Wüst kijken in de IKEA http://t.co/Cm7Is2RMzZ

schaatsen

De beste

Ireen Wüst: derde spelen op rij goud. AFP / Damien Meyer

schaatsen

GOUD! Ireen Wüst olympisch kampioene op de 3 km

Wat een knappe race. Net als Sven Kramer gisteren bezwijkt Wüst niet onder de immense druk en schaatst ze heel beheerst naar het goud. In een baanrecord van 4.00,34 is ze ook vandaag weer een klasse apart, zoals ze het hele seizoen al is.

Zilver is er voor Martina Sábliková, brons voor de Russische Olga Graf.

Namens Nederland reed Annouk van der Weijden een goede race, ze eindigt als vijfde. Antoinette de Jong schaatste naar de achtste tijd.

schaatsen

Wat kan De Jong nog?

Nu in de laatste rit de juniore Antoinette de Jong. Kan ze verrassen?

schaatsen

Jaaaa Wüst doet het!

Ireen Wüst schaatst de tijd van Sábliková kapot: 4.00,34!

schaatsen

Sábliková zet snelste tijd neer: baanrecord!

De 26-jarige Tsjechische vertoonde weinig verval, reed erg vlak. Wüst weet wat haar te doen staat. 4.01,94: baanrecord.

schaatsen

Nee! Pechstein is gezien

Zes Spelen en negen medailles is voorlopig het einde voor Pechstein. Met bijna 42 jaar geen schande, maar in elk geval één concurrentie is gezien voor Wüst. Wel wipt ook zij Van der Wijden met een tijd van 4.05,26. Van der Weijdens podium lijkt onhaalbaar. Wat kan De Jong straks nog? Nu eerst Sábliková.

schaatsen

Olga Graf geeft Rusland hoop, wipt Van der Weijden

Adler Arena uit z'n dak want de Russische Olga Graf rijdt een persoonlijk record. Met liefst 4.03,47 rijdt ze een zéér scherpe tijd. De favorieten kunnen aan de bak!

Graf geeft dus antwoord, nog voordat Pechstein dat kon. De Duitse is nu aan de beurt, op haar zesde (!) Spelen.

schaatsen

Pechstein mag bijna

Wat is de tijd van Annouk van der Weijden waard? Na de huidige rit tussen Graf en Rookard mag Pechstein antwoord geven op die vraag. Daarna Sábliková en dáárna Ireen Wüst.

schaatsen

Van der Weijden rijdt snelste tijd aan flarden

Uitstekende race Van der Weijden! Met deze tijd (4.05,75) had ze vorig jaar op het WK afstanden in Sotsji het podium gehaald.

AFP / Andrej Isakovic

schaatsen

Nou, daar gaan we

Annouk van der Weijden gaat naar de start. De eerste Nederlandse. De 27-jarige Friezin, kan ze een eerste echt serieuze tijd neerzetten. Geeft ze een indicatie van wat mogelijk is en waar Wüst rekening mee moet houden qua baanomstandigheden?

Ze rijdt tegen de Duitse Bente Kraus.

schaatsen

Niet vergeten: Sábliková is regerend kampioen

Ja, Wüst is de favoriet. Voor ons althans. Maar die verdraaide Martina Sábliková is wel gewoon de regerend olympisch kampioene op de 3 kilometer. En Pechstein won 'm in 2002. Maar die Roemeense, dat lijkt toch wel dé concurrent. Erben Wennemars trof haar:

schaatsen

Dweilen en uitkijken

Nou, de dweilpauze is daar. Een kort resumé: nog geen toptijden in de Adler Arena. Het ziet er naar uit dat het ijs 't vandaag ook niet echt toestaat dat er snoeihard gereden wordt. "Zwaar ijs", concluderen de commentatoren op de NOS. Uitkijken geblazen dus voor Wüst, al heeft ze de mazzel dat ze eerst kan afwachten hoe de concurrentie de races indeelt.

schaatsen

En verder...

...gebeurt er niet zo heel veel momenteel. De 3.000 meter is het enige evenement. Straks gaat de medaillestrijd verder met rodelen, kunstrijden, biatlon en schansspringen op het program. Ondertussen kunt u zich vermaken met een repo van vanochtend vanuit de Adler Arena, met dank aan de NOS:

sotsji

Sfeertje (2)

Ja! Er is geluid vanaf de tribunes. Het Russische publiek schreeuwt landgenote Julia Skokova met elke slag vooruit. Bovendien bouwt ze haar race interessant op: van langzaamst naar snelste ronde. Tot nu toe dan. Wordt dit een eerste serieuze tijd?

"Krap onder de 4.10", zegt Frank Snoeks. "Normaal gesproken niet genoeg voor een medaille."

schaatsen

Fraai

Ooit probeerde de toenmalige burgemeester Michael Bloomberg de Zomerspelen van 2012 naar New York City te halen. Dat mislukte (helaas). The New York Times vraagt zich af of NYC niet beter eens op de Winterspelen kan mikken. Hoe dat eruit ziet, een skischans in Manhattan of een ski-afdaling in Central Park? Kijkt u zelf maar.

sotsji

Wüst is er

Tsja, bij gebrek aan erg relevante actie op de baan melden we dan maar dat Ireen Wüst is aangekomen bij de Adler Arena. Ook Sábliková heeft de weg gevonden op haar fiets. Stephanie Beckert, in Vancouver nog op het podium, schaatst ondertussen een matige 3.000.

schaatsen

Gapend groots

Een nieuwe aflevering in onze serie 'Wintergoud'. Deze keer over Ireen Wüst en haar gouden medailles.

Haar ogen gaan dicht, haar mond gaat wijd open en haar gezicht wordt anderhalf keer zo lang. Naar een gapende Ireen Wüst kun je blijven kijken, nee, móet je blijven kijken. Want een gapende Wüst is een Wüst in vorm. Een gapende Wüst wint goud.

Lees verder in 'Gapend groots'.

wintergoud

Goud Cologna op skiatlon

De Zwitser Dario Cologna heeft de olympische titel op de skiatlon voor zich opgeëist. Hij legde het langlaufonderdeel, waarbij eerst vijftien kilometer in de klassieke stijl moet worden afgelegd en daarna vijftien kilometer in de vrije stijl, af in 1:08,15,4 uur. Dat was vier tienden sneller dan de Zweed Marcus Hellner. Brons was er voor de Noor Martin Johnsrud Sundby.

Sundby hield in de eindsprint de Rus Maksim Vylegzhanin van de eerste medaille voor het thuisland af. Ilja Tsjernoesov werd vijfde en deelde in de Russische malheur. Bij de derde tussentijdse meting kwam hij nog als eerste door, maar op Cologna stond geen maat. (Novum)

langlaufen

Legioen

Trouwe aanhang is er gelukkig sowieso in de Adler Arena.

Reuters / Issei Kato

schaatsen

Wat te verwachten van De Jong en Van der Weijden?

Tsja, het is een beetje giswerk. We hebben net natúúrlijk vooral over Wüst. Maar er doen nog twee Nederlanders mee. De Jong, slechts 18 jaar, en Van der Weijden (27) kunnen verrassen. Met de nadruk op kúnnen. Want de statistieken wijzen toch vooral op een podium met daarop Wüst, Sábliková en Pechstein.

Van der Weijden heeft eigenlijk weinig klinkende resultaten op de 3 kilometer gereden. De Jong deed dat bij de junioren wel en werd dit jaar derde op het NK afstanden op de 3.000 meter. De vorm van de dag zal voor beide dames, die vanochtend aangaven vooral hun "eigen race" te willen rijden, allesbepalend zijn.

Ondertussen is de 3 kilometer daadwerkelijk van start gegaan maar van volle tribunes is nog niet echt sprake.

schaatsen

Wüst, Van der Weijden en De Jong na de dweil

Zometeen begint de 3.000 meter met zeven ritten, waarna een dweilpauze volgt. Tijdens die eerste zeven races kunt u gerust nog een boterham gaan smeren of een eitje koken: de Nederlanders komen pas ná de dweil in actie. Misschien heel even één oog op de tv richten voor rit 4 waarin de Duitse Beckert rijdt. Zij won vier jaar geleden zilver maar behoort toch niet echt tot de favorieten.

Vanaf rit 8 is het attentie: Annouk van der Weijden schaatst dan direct tegen Bente Kraus (DUI). Vanaf de elfde rit is het echt bord op schoot want dan komen achtereenvolgens Claudia Pechstein, Martina Sábliková, Ireen Wüst en als laatste Antoinette de Jong in actie.

schaatsen

Sfeertje!

Waar blijft kleintje pils als je ze wél eens nodig hebt?

Twitter avatar MarkCaldenhoven Mark Caldenhoven Een half uur voor de start van de 3000 meter is het akelig stil in de Adler Arena. http://t.co/5cA0aBJdIU

schaatsen

Het tafeltje...

...waarop de schaatsen van Wüst worden geprepareerd. "Alles minder dan goud voelt in de eerste plaats als een teleurstelling", zei ze vanochtend tegen de NOS. De toon is gezet.

ireen wüst

Het ligt aan jullie, niet aan ons

Ja, ze geven toe dat 10 procent van de kaarthouders voor de diverse evenementen gisteren het door hun beoogde schouwspel misten. Maar dat lag niet aan de beveiliging; die toeschouwers kwamen gewoon zelf te laat, aldus de organisatie in Sotsji.

sotsji

Ondertussen bij de Muldertjes

Sven en Ireen. Ireen en Sven. Het zal de broers Mulder voorlopig toch een beetje een worst zijn. Zij denken alleen maar aan morgen. Dan staat de 500 meter op het programma. Michel is de afgelopen twee jaar wereldkampioen sprint geworden, maar Ronald is ook geen koekenbakker. En dan heb je nog Jan Smeekens, die ook echt wel weet hoe je een '500' wint. Michel en Jan komen uit de ploeg van succescoach Jac Orie. Fysio Nico Hofman zag vanochtend dat het goed was:

schaatsen

Minder dan een uur tot de 3 kilometer

Om half één klinkt het eerste van veertien startschoten op de 3.000 meter voor vrouwen. Ireen Wüst lijkt te blaken van het zelfvertrouwen en datzelfde geldt voor de vorm waarin zij verkeert: niks mis mee. Vanochtend reed zij, maar ook haar concurrentie, de benen los. De strijd om goud lijkt te gaan tussen de Brabantse enerzijds en anderzijds de uitdagers Martina Sábliková en Claudia Pechstein.

Sábliková vanochtend op de baan van de Adler Arena. AP / Patrick Semansky

Ook Claudia Pechstein stond al op de baan. De 41-jarige Duitse won op de Spelen in Albertville (1992) al een medaille. AP / Patrick Semansky

schaatsen

Overweldigende Jamie Anderson wint goud slopestyle

Ze gooide alles in haar laatste run, trok het volledige arsenaal aan mooiste trucjes uit de kast en maakte diepe indruk op de jury. Jamie Anderson, topfavoriete voor het goud, scoorde een overweldigende 95,25 in de finale van de slopestyle en was daarmee de allerbeste.

De Britse Jenny Jones haalde brons (87,25) en dat is bijzonder: Groot-Brittannië pikte nog nooit een medaille op bij een sneeuwonderdeel. Zilver was er voor Enni Rukajarvi uit Finland (92,50).

Twitter avatar InfostradaGold Infostrada Sports #Sochi2014 Enni Rukajarvi (FIN) becomes the first flag-bearer from the Sochi 2014 opening ceremony to win a medal in these Games.

snowboarden

1-0

Verwacht werd dat de dames van het Zweedse ijshockeyteam de collega's uit Japan - toch niet een ijshockeyland bij uitstek - wel even de oren zou wassen. Dat gebeurde niet, doch de Zweden gingen er met de winst vandoor: 1-0.

AFP / Adrej Isakovic

ijshockey

Maas had geen last van zenuwen

Terwijl haar collega's de finale afhandelen, reageerde Cheryl Maas voor de camera's van de NOS op haar dubieuze vier-uit-vier:

snowboarden

En daar gaat ze...

...die duivelse Pancochova. De Tsjechische kiest het luchtruim en vliegt naar de eerste plaats in het tussentijdse klassement.

Reuters / Dylan Martinez

snowboarden

Eerste runs slopestyle-finale zitten erop

Na de eerste van twee finaleruns op de slopestyle gaat de Tsjechische Sarka Pancochova aan de leiding met een score van 86.25. Jamie Anderson (VS) staat met 80.75 tweede, de Zwitserse Sina Candrian (77.25) volgt op plek drie.

snowboarden

NRC's Henk Stouwdam: König Mayer

Twitter avatar HenkStouwdam Henk Stouwdam Matthias Mayer wint de afdaling bij het alpineskiën in Sotsji. Verrassend. Hij is tot de volgende Spelen König von Österreich.

Het podium van de afdaling: Matthias Mayer op één, links Christof Innerhofer de Noor Kjetil Jansrud op drie. Reuters / Kai Pfaffenbach

skiën

Medaillespiegel

Noorwegen leidt op dit moment de dans met 2 keer goud en brons, en één keer zilver. Die vijf medailles worden op de voet gevolgd door de drie stuks die Nederland en Canada nu hebben. Beide landen hebben van elk één exemplaar.

Buiten de top 3 vallen Oostenrijk en de VS met één keer goud en respectievelijk een keer zilver en brons.

sotsji

Voor de volledigheid

Matthias Mayer was dus de verrassende winnaar bij de afdaling. Overigens niet voor het eerst op de Spelen; de afdaling blijkt de laatste edities wel vaker een loterij om het goud. De favorieten eindigden als volgt:

4. Anders Lund Svindal
8. Bode Miller
14. Didier Défago (goud in Vancouver 2010)
15. Patrick Kueng
18. Adrien Theuax

Twitter avatar InfostradaGold Infostrada Sports #sochi2014 Downhill champion Matthias Mayer (AUT) is the son of Super-G Olympic silver medallist from 1988, Helmut Mayer.

skiën

Feestje gemist?

Geen Olympische Spelen zonder Holland Heineken House. Omdat Kramer, Blokhuijsen en Bergsma vandaag pas hun medailles krijgen, was het feestje gisteravond in het supportershome des te groter.

schaatsen

Wüst al op de baan

In de Adler Arena is Ireen Wüst al op het ijs geweest voor wat rondjes op de baan waar het vanmiddag moet gaan gebeuren. De NOS-radioploeg besprak met analyste Paulien van Deutekom de staat van de concurrentie.

ireen wüst

Koffie

Goed gemutst trakteert Sven Kramer vanochtend zijn collega's op koffie, meldt Marianne Timmer:

Twitter avatar timmermarianne marianne timmer De koning trakteert. Proost op de olympisch kampioen. ... @SvenKramer86 http://t.co/534pqYsu34

sven kramer

En weer verder met slopestyle

Zometeen, vanaf 10.15 uur, gaan de finales van het slopestyle snowboarden van start bij de vrouwen. En voor wie het gemist heeft, dat gebeurt zonder Cheryl Maas.

snowboarden

Toch een beetje doping

Geen groot sportevenement zonder doping. Gelukkig blijft het bij deze Spelen bij indirect dopingnieuws, voorlopig althans. De Litouwse biatleet Karolis Zlatkauskas heeft toegegeven aan de epo te hebben gezeten. Hij zegt vandaag "sorry" tegen de volledige "biatlonfamilie". Zlatkauskas werd gepakt bij een out-of-competition controle in december.

biatlon

Eerste goud voor Rusland?

Rusland wacht nog op het eerste goud en vandaag moet dat dan eigenlijk wel komen bij het kunstrijden. In teamverband strijden vandaag de mannen en vrouwen om het eremetaal op de vrije kür en vrije dans. Pas tegen zevenen vanavond weten de Russen of de champagne uit de koeling kan, maar favoriet zijn ze zeker.

kunstrijden

Vliegende Mayer

AFP / Olivier Morin

skiën

Mayer wint afdaling bij de mannen

Het koningsnummer bij de alpineskiërs is een prooi geworden voor Matthias Mayer. De Oostenrijker is verrassend de snelste waar vrijwel alle favorieten buiten het podium vielen. Zilver was er voor de Italiaan Christof Innerhofer en Kjetil Jansrud (Noorwegen) pakt brons.

Aksel Lund Svindal en Bode Miller wisten hun favorietenrol dus niet waar te maken.

skiën

Blokhuijsen tevreden

Heeft Jorrit Bergsma nog wat moeite met het missen van goud, Jan Blokhuijsen was en is tevreden met zijn zilveren plak gisteren op de 5 kilometer.

Twitter avatar janblokhuijsen Jan Blokhuijsen Van harte @SvenKramer86 en Jorrit Bergsma. Mooie battle! http://t.co/Yl3vuoQT0R

schaatsen

Weerbericht

Een onzer verslaggevers ter plaatse, Rob Schoof om volledig te zijn, geeft even een weerupdate vanuit Sotsji:

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Bizar, het is bewolkt in #Sochi2014, 10 graden. De luchtdruk (1019 hPa) is flink gedaald sinds gisteren. Snelle tijd voor @Ireenw?

ireen wüst

4,6 miljoen tv-kijkers zagen Kramer goud winnen

Een kijkdichtheid van 87,7 procent tijdens de ontknoping van de 5 kilometer gistermiddag. Volgens Stichting KijkOnderzoek zagen 4,6 miljoen televisiekijkers hoe Kramer gisteren goud won, en Blokhuijsen en Bergsma voor het unieke volledig oranje podium zorgden. Morgenvroeg taart op de marketingafdeling van de NOS.

sven kramer

De icerink

De Shayba Arena vanochtend waar de vrouwenteams van Japan en Zweden begonnen aan hun ijshockeywedstrijd. AP / Matt Slocum

ijshockey

Goud Sven Kramer in LEGO

YouTuber Sven Beelen heeft een nachtje doorgehaald en de gouden rit van Kramer, inclusief NOS-commentaar, nagemaakt met LEGO. Heel goed.

sven kramer

Bergsma relativeert?

Gisteren was hij absoluut niet tevreden met zijn bronzen plak, nu laat Jorrit Bergsma van zich horen en líjkt hij de zaak iets te relativeren.

Twitter avatar JorritBergsma Jorrit Bergsma Ik ging voor goud, het werd brons. Iedereen bedankt voor de vele felicitaties en lieve berichten!! Op naar de 10. #Sochi2014

schaatsen

Ook Svindal bijt zich stuk

Ook de topfavoriet Aksel Lund Svindal komt niet aan de tijd van Mayer, hij skiet de tweede tijd. Opnieuw geen goud voor de Noor. Adrien Theaux, de Fransman, stelde helemaal teleur en kwam in een dertiende tijd over de finish.

skiën

Deceptie Bode MIller op afdaling

Topfavoriet Bode Miller ging zojuist als eerste van de favorieten naar beneden bij de afdaling, en hij faalde. Het middenstuk van de piste dat vooral ijzig is, kostte de Amerikaanse veteraan een podiumplek terwijl hij bij de trainingen nog zo snel was geweest. Miller staat voorlopig zesde.

Ook Patrick Kueng, de hoop van Zwitserland, haalt het niet. Voorlopig staat de Oostenrijker Matthias Mayer op goud.

skiën

Niet heel gevaarlijk, wel spectaculair

Harald de Man, oud-skiër en commentator bij de NOS, legde gisteren bij Studio Sportwinter uit wat de afdaling van vanochtend, hét koningsnummer waar het alpinetoernooi traditiegetrouw mee opent, dit keer kenmerkt.

skiën

Wüst is er helemaal klaar voor

Gisteren maakte Ireen Wüst een zeer gebalanceerde indruk, vol vertrouwen richting die 3.000 meterrace. Alles lijkt goed verzorgd:

ireen wüst

Goedemorgen trouwens

We zijn begonnen met dag 2 van Sotsji, en dus gaat ook nrc.nl weer live met regelmatig updates over alle evenementen die vandaag op de rol staan bij de Winterspelen. Op dit moment alleen actie bij de ski-afdaling van de mannen. Straks de finale van het slopestyle toernooi van de snowboardsters (10.15 uur). En vanmiddag natuurlijk de 3 kilometer voor de vrouwen met Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Annouk van der Weijden. Meer over vandaag in ons spoorboekje.

sotsji

Maas: vier runs, vier keer onderuit

En dus geen finale voor Cheryl Maas. Vanochtend viel ze tijdens de twee runs die haar nog restten om via de halve finales alsnog een plekje in de finale te bereiken.

snowboarden