KNMI waarschuwt kustprovincies voor windstoten - veerdiensten geschrapt

Een kind op de pier van IJmuiden tijdens een storm.
Een kind op de pier van IJmuiden tijdens een storm. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor de kustprovincies. Er is kans op zware windstoten tot 80 kilometer per uur en vlak aan zee zelfs tot 100 kilometer per uur. De zuidwestenwind kan windkracht 9 bereiken.

Update 11:16 uur:
De waarschuwing voor gevaarlijk weer is verlengd en geldt tot 18.00 uur. Diverse veerdiensten van en naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland zijn geschrapt vanwege de wind, meldt rederij Doeksen. In IJmuiden is de zuidpier tot maandagochtend afgesloten.

De waarschuwing voor gevaarlijk weer geldt tot 10.00 uur. Afgelopen vrijdag werden er in het Limburgse Ell windstoten van 96 kilometer per uur gemeten. Ook in de rest van het land is het vandaag onstuimig. Het KNMI in de verwachting voor de komende dag:

“Vandaag laat de zon zich hier en daar zien maar er trekken ook van tijd tot tijd buien over. De meeste in het westen en noorden van het land. De middagtemperatuur wordt ongeveer 7 graden en de zuidwestelijke wind blijft vrij krachtig boven land en hard tot stormachtig aan de kust en op het IJsselmeer. Vanavond en komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en is er een enkele bui mogelijk. De minima liggen rond een graad of 3 en de zuidwestenwind neemt af tot matig, kracht 3 a 4 en draait tegen de ochtend naar zuidoost.”

Het KNMI werkt met vier verschillende waarschuwingen:

Groen Geen bijzondere waakzaamheid nodig
Geel De verwachte weerfenomenen zijn niet uitzonderlijk, maar het is wel potentieel gevaarlijk
Oranje Het weer is gevaarlijk. Er worden ongewone meteorologische omstandigheden verwacht.
Rood (weeralarm) Bijzonder intense meteorologische omstandigheden worden verwacht,waardoor grote schade en ongevallen over een grote oppervlakte waarschijnlijk zijn.

Later meer.