FC Groningen verliest thuis van Heerenveen

Hakim Ziyech (L) van sc Heerenveen in actie tegen Giliano Wijnaldum (R) van FC Groningen in het Euroborg Stadion in Groningen.
Hakim Ziyech (L) van sc Heerenveen in actie tegen Giliano Wijnaldum (R) van FC Groningen in het Euroborg Stadion in Groningen. Foto EPA / Jan Kanning

Heerenveen heeft voor de tweede keer dit seizoen de Derby van het Noorden tegen FC Groningen in zijn voordeel beslecht. Na de 4-2 thuiszege van half september werd zondag met 3-1 gewonnen. Rajiv van La Parra, Hakim Ziyech en Alfred Finnbogason zorgden voor een 0-3 ruststand. Groningen-speler Maikel Kieftenbeld was toen al met rood van het veld gestuurd. In de tweede helft deed Michael de Leeuw iets terug. Heerenveen was toen ook al tot een tiental gereduceerd.

Van La Parra opende na 33 minuten de score. Drie minuten later tilde Ziyech de marge naar twee. Het leed was toen nog niet geschied voor Groningen. Kieftenbeld moest in de 38e minuut een handsbal bekopen met een rode kaart en een strafschop tegen. Finnbogason wist wel raad met het buitenkansje en bracht zijn seizoenstotaal op 21.

In de tweede helft slaagde Groningen er niet in het tij te keren. Na 72 minuten werd Heerenveen-verdediger Kenny Otigba van het veld gestuurd na het neerhalen van de doorgebroken De Leeuw. Diezelfde De Leeuw redde vier minuten voor tijd de Groningse eer. Hij mocht vanaf elf meter aanleggen na een makkelijk gegeven strafschop.

Door de zege steeg Heerenveen naar de vijfde plek, met 36 punten. Nummer elf Groningen werd op acht punten gezet. (Novum)