Ajax komt niet langs Zwolle, RKC wint knotsgek duel van FC Utrecht

Guyon Fernandez van PEC Zwolle scoort thuis in het IJsseldeltastadion tegen Ajax.
Guyon Fernandez van PEC Zwolle scoort thuis in het IJsseldeltastadion tegen Ajax. Foto EPA / Stanley Gontha

Ajax heeft op bezoek bij PEC Zwolle niet weten te profiteren van het puntverlies van FC Twente en Vitesse eerder deze speelronde. De Amsterdammers kwamen vandaag niet verder dan 1-1. Davy Klaassen opende de score na zeven minuten voor de koploper. Guyon Fernandez zette in de 36e minuut de eindstand op het bord.

RKC Waalwijk won de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Na een knotsgekke wedstrijd stond er uiteindelijk 5-2 op het scorebord. In de 78e minuut was het nog 1-1.

In de eerste helft was RKC al na acht minuten op voorsprong gekomen via een goal van Castelen. Het antwoord van Utrecht volgde twee minuten later, toen Toornstra een strafschop wel binnenschoot. Door de overwinning springt RKC op de ranglijst over Utrecht heen naar de dertiende plek in de Eredivisie.

Binnen tien minuten op voorsprong

Vitesse verloor vrijdag twee punten tegen ADO Den Haag (0-0), Twente ging gisteren met 3-2 onderuit bij PSV. Vitesse, Twente en Feyenoord volgen Ajax nu op vijf punten. De Tukkers hebben echter een wedstrijd minder gespeeld.

Via een rake kopbal van Klaassen kwam Ajax tegen Zwolle al na zeven minuten op voorsprong. De aanvallende middenvelder kopte een vrije trap van Lasse Schöne in de korte hoek raak.

De Amsterdammers hadden in het vervolg moeite met het creëren van kansen. In de laatste twintig meter stopte het gros van de Ajax-aanvallen. Siem de Jong kreeg wel een uitstekende kans op de 2-0. De aanvoerder volleyde de mogelijkheid echter over de lat.
Na 36 minuten kwam Zwolle verrassend op gelijke hoogte. Mateusz Klich spleet de Amsterdamse defensie met een strakke pas open, waarna Fernandez twee pogingen nodig had om Kenneth Vermeer te verschalken.

Na rust geen grote kansen meer

Na rust kwam Ajax nauwelijks aan voetballen toe en was Zwolle gelijkwaardig. Na gemiste kansen van Schöne en De Jong raakte de thuisploeg zelfs twee keer het aluminium. Fred Benson vond eerst de paal op zijn weg, waarna Jesper Drost in de rebound de paal raakte. De ploegen kwamen in het vervolg niet meer tot grote kansen. Zwolle staat achtste met 32 punten, een minder dan nummer zeven AZ.

Utrecht wist kansen maar niet te verzilveren

Utrecht deed het in de tweede helft veel beter dan RKC, maar wist het overwicht ondanks legio kansen niet in doelpunten uit te drukken. Steve de Ridder en Juan Agudelo misten grote mogelijkheden voor de Utrechters. RKC wachtte af en kwam in de 79e minuut via een prachtig schot van Daniël de Ridder op een 2-1 voorsprong.

Een minuut na de 2-1 lag ook de 3-1 achter Utrecht-doelman Robbin Ruiter. Na een pass van Romeo Castelen schoot Kenny Anderson de bal binnen. Weer een minuut later was het Steve de Ridder die namens Utrecht het net vond: 3-2. Jens Toornstra miste vervolgens dé kans op de gelijkmaker door een strafschop op de paal te schieten.

In de slotfase liepen de Brabanders door doelpunten van Jean-David Beauguel en Aurélien Joachim nog uit naar 5-2. De domstedelingen zakken naar de veertiende plek en hebben slechts vier punten meer dan hekkensluiter ADO Den Haag. (Novum)