vliegtoeslagen I

Wist u dat wij Nederlanders Franse belasting betalen? Dat zit zo: ik kocht onlangs twee tickets naar Nice en dacht, kom, ik neem de extra toeslagen in de ticketprijs eens onder de loep. Vond ik daar de zogenaamde Solidariteitsbelasting van 2,26 euro. „Dat is niet onze schuld”, zei Transavia desgevraagd, „dat brengen de Franse luchthavens, en trouwens heel veel andere Europese bestemmingen, in rekening”. De EU verplicht elk land 0,7 procent van het BNP uit te geven aan ontwikkelingssamenwerking (de Franse toeslag gaat bijvoorbeeld naar „gezondheidsprogramma’s voor bestrijding van ziekten als aids, malaria en tuberculose”). Nederlandse burgers brengen zelf die 0,7 procent op. Veel andere landen laten echter buitenlanders meebetalen door zo’n heffing op te leggen aan eenieder die van een luchthaven opstijgt. Maar dat is niet het hele verhaal...