‘Vervang bedrijfsarts door arbeidsgeneeskundige’

Foto ANP / Koen Suyk

Ziek personeel moet voortaan door een onafhankelijke arbeidsgeneeskundige worden behandeld. De Sociaal Economische Raad geeft dit advies dit voorjaar aan minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). De functie van bedrijfsarts verdwijnt dan in zijn huidige vorm.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad op basis van een nog geheime notitie.

De SER wil dat bedrijfsartsen zich voortaan bezighouden met preventietaken. De arbeidsgeneeskundige werkt volgens de krant idealiter bij een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum en ziet patiënten van verschillende bedrijven. Minister Asscher had de SER zelf gevraagd met plannen te komen.

In het voorjaar moet het advies klaar zijn.

Vakbonden willen al langer dat er een nieuw systeem komt om zieke werknemers te behandelen. Volgens vakcentrale FNV maken bedrijfsartsen vaak geen melding van beroepsziekten, omdat ze niet onafhankelijk genoeg zijn aangezien het bedrijf hun salaris betaalt. FNV vindt bovendien dat er te weinig arbeidsinspecteurs zijn die zich met veiligheid en gezondheid bezighouden.

(Novum)