Feyenoord na moeizaam begin langs NEC - winst PSV, NAC, Go Ahead

PSV viert de winst op FC Twente.
PSV viert de winst op FC Twente. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Feyenoord heeft de thuiswedstrijd tegen NEC met klinkende cijfers gewonnen. Na een vroege 1-0 achterstand zegevierden de Rotterdammers in de Kuip uiteindelijk met 5-1. Graziano Pellè en Jean-Paul Boëtius scoorden ieder twee keer.

Door de zege komt Feyenoord samen met FC Twente en Vitesse op een gedeelde tweede plaats terecht in de Eredivisie. (Later meer).

PSV langs Twente in amusant duel

FC Twente heeft op bezoek bij PSV belangrijke punten laten liggen in de titelstrijd. De Eindhovenaren wonnen het amusante duel met 3-2 door treffers van Santiago Arias, Jürgen Locadia en Jetro Willems. Twente blijft door de nederlaag vier punten achter koploper Ajax staan, dat morgen nog in actie komt.

Vitesse heeft net als de Tukkers 43 punten, maar heeft een wedstrijd meer gespeeld. Vitesse kwam vrijdag thuis tegen ADO Den Haag niet verder dan 0-0.

PSV staat met 35 punten ten minste voor een uur vijfde. AZ, dat speelt tegen Go Ahead Eagles, kan de ploeg van Phillip Cocu zaterdagavond weer passeren. Voor sc Heerenveen, dat zondag FC Groningen treft, geldt hetzelfde.

PSV speelde tegen Twente zijn eerste wedstrijd sinds de aanstelling van Guus Hiddink. De oud-trainer van de Eindhovenaren vervult de rest van het seizoen een rol als adviseur.

In een open wedstrijd gaven beide ploegen elkaar veel ruimte en ging het spel op en neer. Arias opende na zeven minuten de score. Nadat hij na een solo naar binnen was getrokken schoot de rechtervleugelverdediger de bal met zijn linkerbeen in de korte hoek.

Locadia maakte er na 23 minuten 2-0 van. De spits kopte een voorzet van de linkerflank tussen twee verdedigers in knap in de verre hoek. Quincy Promes bracht Twente na zwak ingrijpen van Jeffrey Bruma vier minuten voor rust terug in de wedstrijd met de 2-1.

Twente was in de loop van de eerste helft iets sterk geworden dan PSV, maar kon die lijn in het tweede bedrijf niet doortrekken. PSV-linksback Willems dribbelde in de 52e minuut naar binnen en haalde met zijn rechterbeen knap uit: 3-1.

Kyle Ebecilio profiteerde een klein kwartier later van een chaotische situatie in de Eindhovense defensie. Na een hoekschop kreeg PSV de bal niet uit het strafschopgebied, waarna de Rotterdammer succesvol uithaalde. Serieuze kansen op de gelijkmaker kregen de Tukkers echter niet.

NAC langs Roda

NAC Breda heeft thuis met 2-0 gewonnen van Roda JC. Beide goals vielen in de tweede helft en werden gemaakt door een invaller. Adnane Tighadouini opende in de 73e minuut de score, Stipe Perica gooide vlak voor tijd de wedstrijd in het slot.

Na een slaapverwekkende eerste helft kreeg Roda na rust aanvankelijk de beste kansen. Een minuut nadat Mitchell Donald de paal had geraakt, kregen de bezoekers echter het deksel op de neus. Tighadouini kreeg de bal na een vrije trap van Jordy Buijs wat gelukkig in de voeten en klopte Filip Kurto in de korte hoek.

Perica kwam vlak voor de openingstreffer in het veld en zorgde een kwartier later voor de beslissing. Hij profiteerde van slecht uitkomen van Kurto en had de mazzel dat scheidsrechter Tom van Sichem zijn handsbal over het hoofd zag.

NAC staat op de negende plaats stevig in de middenmoot. Roda is verwikkeld in een degradatiestrijd. De Limburgers staan vlak boven NEC en ADO Den Haag op de zestiende plaats.

Go Ahead Eagles verslaat AZ

Go Ahead Eagles heeft goede zaken gedaan in de strijd om lijfsbehoud. De ploeg was in Deventer met 2-1 te sterk voor AZ. Doke Schmidt opende de score na 35 minuten, waarna invaller Jarchinio Antonia het duel vier minuten voor tijd besliste. Roy Beerens scoorde in blessuretijd een eretreffer voor AZ.

Go Ahead stijgt naar de elfde plek met 28 punten. AZ, dat dinsdag nog won op bezoek bij Vitesse, wordt gepasseerd door PSV. De Alkmaarders staan zevende.

De Eagles begonnen prima aan de wedstrijd en namen het Alkmaarse doel meerdere malen onder vuur. Na pogingen van onder anderen Xander Houtkoop en AZ-huurling Erik Falkenburg opende Schmidt met een schot van buiten de zestien de score.

In de tweede helft kwamen beide ploegen weinig aan voetballen toe. De ingevallen Antonia, buiten de basis gehouden door Foeke Booy, zorgde in de slotfase voor de beslissing. De Amsterdammer kreeg de bal in een counter op een presenteerblaadje en omspeelde de goalie knap. Via Jóhann Berg Gudmundsson schoot hij vervolgens de 2-0 tegen het net.

AZ zette daarna nog even aan. Beerens schoot de bal er in de 94e minuut via een tegenstander in, maar de scheidsrechter floot vervolgens voordat AZ een nieuwe kans kon creëren af. (Novum)