Spoorboekje van de Spelen dag 1: zorgt Kramer voor ons eerste goud?

Gerard Kemkers, verzorger Rutger Tijssen en Sven Kramer tijdens de training in de Adler Arena op de dag van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Sotsji.
Gerard Kemkers, verzorger Rutger Tijssen en Sven Kramer tijdens de training in de Adler Arena op de dag van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Sotsji. ANP / Jerry Lampen

nrc.nl blikt tijdens de Winterspelen iedere wedstrijddag vooruit op de belangrijkste wedstrijden en de medaillekansen van de Nederlanders. Vandaag, op dag 1, komt Sven Kramer direct in actie. Hij is de torenhoge favoriet op de 5 kilometer. Zorgt hij voor het eerste goud van Nederland?

Kramer, die vier jaar geleden in Vancouver het goud pakte op de vijf, werd op zijn persconferentie woensdag voor de internationale media vooral herinnerd aan zijn pijnlijke 10 kilometer bij de vorige Winterspelen. Toen werd Kramer de verkeerde bocht in gestuurd door zijn coach Gerard Kemkers. “Het was een zware tijd”, zei Kramer daar deze week over. Hij kan maar op één manier wraak nemen: door vandaag én volgende week dinsdag goud te winnen. Met minder is hij niet tevreden, maakte hij duidelijk.

Kramer maakt ‘ijzersterke indruk’

Op de trainingen deze week maakte Kramer een “ijzersterke indruk”, zegt onze verslaggever Maarten Scholten, die voor NRC Handelsblad in Sotsji het schaatsen volgt:

“Hij geeft wel toe dat de druk hoog is, maar hij loopt daar ook niet voor weg. Tijdens de persconferentie oogde hij een beetje nerveus en zei hij soms dezelfde dingen. Maar op het ijs maakt Kramer een ijzersterke indruk. Hij oogt erg zeker van zichzelf. Kramer heeft de 5 kilometer de afgelopen jaren dan ook bijna nooit verloren. Het is echt zijn afstand.”

Kramer zelf was ook positief over zijn voorbereiding. Tegenover het AD noemde hij het ijs “snel”. Een testwedstrijd donderdag in de Adler Arena, waar het vanaf vandaag allemaal moet gebeuren, sloeg hij over. “Ik heb dat afgelopen weekend al gedaan. Het had gekund, maar ik ben nu twee dagen hier en blijf bij mijn plan. Door te starten haal ik er toch geen spanning vanaf”, zo zei een overtuigde Kramer.

Bekijk hier beelden van Kramer tijdens de trainingen:

De eerste race van de 5 kilometer begint vanmiddag om 12.30 uur. Kramer heeft ongunstig geloot. Hij moet, net als vier jaar geleden in Vancouver, een tijd neerzetten en afwachten wat de concurrentie doet. Kramer start in de tiende van dertien ritten en schaatst daarin tegen de Amerikaan Jonathan Kuck.

De voornaamste concurrenten van Kramer, landgenoten Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen, mogen na hem starten. Bergsma rijdt in rit 11 tegen de Noor Sverre Lunde Pedersen, Blokhuijsen een rit later tegen de Belg Bart Swings. Kramer mag wel eerder starten dan twee andere outsiders, de Russen Denis Joeskov (rit 7) en Ivan Skobrev (rit 8). Seung-Hoon Lee, winnaar van brons op deze afstand in Vancouver, start in de laatste rit en schaatst tegen de Duitser Patrick Beckert.

Verder vandaag…

De eerste actie in Sotsji is vanochtend vanaf 6.30 uur in het Rosa Khutor Extreme Park, waar de halve finales én de finales (9.45u) van het onderdeel slopestyle bij het snowboarden op het programma staan. Bij de slopestyle gaan de snowboarders een baan vol obstakels af, waarop ze ondertussen de moeilijkste capriolen uithalen. Een aantal snowboarders heeft zich de afgelopen dagen beklaagd over de moeilijkheid van het parcours. De Amerikaanse medaillekandidaat Shaun White besloot zelfs het spectaculaire onderdeel te laten schieten omdat hij het risico op een blessure te groot vond. Des te meer kans voor de andere specialisten om vanochtend het eerste goud van deze Winterspelen te grijpen.

Bekijk hier een uitlegfilmpje van de NOS over snowboarden:

Bij twee andere sneeuwsporten worden vandaag ook al medailles uitgereikt: om 11.00 uur begint bij het langlaufen de zogeheten ‘skiathlon’ voor de vrouwen. Bij deze discipline moet eerst 7,5 kilometer op de klassieke manier gelanglaufd worden (waarbij de ski’s niet van de grond mogen komen), waarna de laatste 7,5 kilometer in de vrije stijl mogen worden afgelegd. Bij het biatlon (langlaufen en tussendoor schieten) komen de mannen vanaf 15.30 uur in actie op de 10 kilometer sprint.

Verder nog op het programma vandaag: het ijshockeytoernooi voor de vrouwen begint, bij het rodelen staan de eerste twee runs van de individuele wedstrijd voor mannen op het programma en daarnaast worden kwalificaties en voorrondes afgewerkt bij het kunstrijden, freestyle skiën en schansspringen.