Teruglezen liveblog dag 1: huldiging Kramer en co in Holland House

Donderdag kwamen de eerste sporters al in actie, maar nu de officiële opening is geweest, kunnen de Spelen echt van start gaan. Vandaag worden de eerste medailles verdeeld en het eerste goud voor Nederland lonkt. Volg hier alle ontwikkelingen van de dag.

V.l.n.r. Jorrit Bergsma, Jan Blokhuijsen en Sven Kramer tijdens de huldiging in het Holland Heineken House.
V.l.n.r. Jorrit Bergsma, Jan Blokhuijsen en Sven Kramer tijdens de huldiging in het Holland Heineken House. Foto ANP / Robin Utrecht

Dag 1 zit erop: de hoogtepunten

Dag 1 van de Winterspelen in Sotsji is ten einde. De hoogtepunten:

- schaatser Sven Kramer heeft zijn titel op de 5 kilometer geprolongeerd. Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma wonnen zilver en brons, dus er was sprake van een zeldzaam Nederlands podium.
- Ole Einar Bjørndalen heeft de 10 kilometer sprint bij de biatlon gewonnen. Dat betekende de zevende gouden medaille voor de 40-jarige Noor op de Winterspelen.
- de allereerste medaille van deze Spelen werd vanochtend behaald door de Amerikaanse snowboarder Sage Kotsenburg. Hij won het nieuwe onderdeel slopestyle. Het zilver was voor de Noor Staale Sandbech, het brons voor de Canadees Mark McMorris.

Verder nog:

- Premier Rutte sprak vanochtend in Sotsji met activisten.
- Ophef over de openingsceremonie. De Russische televisie had de uitzending gemanipuleerd. Terwijl vrijwel iedereen zag dat één olympische ring tijdens een onderdeel van de ceremonie niet 'uitklapte', besloot zij repetitiebeelden te laten zien.
- De Amerikaanse bobsleeër Johnny Quinn zat opgesloten in zijn badkamer en besloot door zijn deur heen te beuken. De beelden waren een hit op het internet.

Ontlading bij Sven Kramer. Foto ANP / Robin Utrecht

Morgen komt onder meer Ireen Wüst op de 3.000 meter in actie in de voorlaatste rit. Tot dan!

schaatsen

Hè gezellig. Pim pam pet met gebroeders Mulder

schaatsen

Rusland dicht bij goud

Rusland lijkt morgen bij het kunstschaatsen een gouden medaille te kunnen bijschrijven. Ksenia Stolbova en Fedor Klimov wonnen vandaag de vrije kür voor paren in de landenwedstrijd, waardoor Rusland in het klassement verder afstand neemt van nummer twee Canada.

Fedor Klimov en Ksenia Stolbova. Foto AFP / Yuri Kadobnov

Kirsten Moore-Towers en Dylan Moscovitch finishten voor Canada op de tweede plek. De Italianen Stefania Berton en Ondrej Hotarek werden derde.

kunstschaatsen

Nog eentje dan

Nog één foto van eerder vanavond in het Holland Heineken House:

Foto ANP / Robin Utrecht

schaatsen

Warme ontvangst in Holland House

V.l.n.r. Jorrit Bergsma, Jan Blokhuijsen en Sven Kramer tijdens de huldiging in het Holland Heineken House. Foto ANP / Robin Utrecht

Foto ANP / Robin Utrecht

schaatsen

Shani Davis: zo rollen de 'Dutch king and queen'

Ook Shani Davis pikt de foto van de fietsende koning Willem-Alexander en koningin Máxima op:

Twitter avatar ShaniDavis Shani Davis and this is how the dutch king & queen roll in the Oly 'hood! #respect RT "http://t.co/AYbzNoUdSX"

fietsen

Kramer fietst voldaan weg

Vanavond zitten Kramer en Blokhuijsen aan tafel bij Studio Sportwinter, vanaf 20.30 uur.

schaatsen

Duitser bij rodelen aan de leiding

De Duitse rodelaar Felix Loch gaat na twee runs aan de leiding. Hij was in de tweede run, die hij als enige in minder dan 52 tellen aflegde, ruimschoots sneller dan Albert Demtsjenko. Hij passeerde de Rus dan ook in de stand. Het verschil tussen de twee bedraagt 0,294 seconden. Armin Zoeggeler blijft de nummer drie.

rodelen

Zij wonnen

Meryl Davis en Charlie White. Foto AP / Paul Chiasson

Het Amerikaanse paar Meryl Davis en Charlie White heeft de korte dans bij het ijsdansen van de landenwedstrijd gewonnen. Met 75,98 punten bleven ze de Canadezen Tessa Virtue en Scott Moir drie punten voor. De Russen Jekaterina Bobrova en Dmitri Solovjev werden met 70,27 punten derde.

Na drie van de acht onderdelen staat Rusland bovenaan. Het thuisland werd al eerste, tweede en derde en dat leverde 27 punten op. Canada, dat twee keer tweede en een keer derde werd, zit de Russen met 26 punten op de hielen. De Verenigde Staten klimmen door de zege naar de derde plaats, maar hebben slechts twintig punten.

De korte kür voor vrouwen is later vandaag het vierde onderdeel in de teamwedstrijd. Het vijfde onderdeel, de vrije kür voor de paren, staat ook vandaag gepland. Morgen volgen dan de vrije kür voor mannen, de vrije kür voor vrouwen en de vrije dans bij het ijsdansen.

ijsdansen

Training van Wüst

schaatsen

Wüst morgen in actie

Wüst op een persconferentie donderdag. Foto EPA / Vincent Jannink

schaatsen

Wüst in voorlaatste rit op 3 kilometer

Ireen Wüst komt morgen op de olympische 3.000 meter in de voorlaatste rit in actie. Ze neemt het op tegen Shiho Ishizawa uit Japan. Antoinette de Jong moet als laatste aan de bak. Zij heeft met Masako Hozumi eveneens een Japanse opponente. In totaal doen er 28 schaatssters mee, verdeeld over veertien ritten.

Wüst en De Jong weten op het moment dat ze het ijs op moeten precies welke tijd Martina Sablikova heeft gereden. De regerend olympische kampioene schaatst in rit twaalf tegen de Poolse Katarzyna Bachleda-Curus. Annouk van der Weijden heeft dat voordeel niet. Zij komt al in de achtste rit in actie tegen de Duitse Bente Kraus.

De drie kilometer begint om 12.30 uur Nederlandse tijd. De Japanse Shoko Fujimura en de Russische Jekaterina Sjichova bijten het spits af.

schaatsen

Demtsjenko wint eerste run rodelen

De Russische rodelaar Albert Demtsjenko heeft de vroege leiding genomen op de olympische baan. In Sanki gleed hij in 52,170 seconden naar beneden. Daarmee hield hij Felix Loch uit Duitsland vijftien duizendsten achter zich. Van de exotische deelnemers eindigde Bruno Banani, de man uit Tonga die zijn naam veranderde in die van zijn sponsor, op de hoogste plek, namelijk op plaats 34. Er zijn ook een Indiër en een Taiwanees die aan het rodelen meedoen.

rodelen

Op het ijs

De Canadese ijshockeyster Natalie Spooner is gevloerd door de Zwitserse Romy Eggimann (L) en Laura Benz in de tweede periode van de wedstrijd. Foto Reuters / Mark Blinch

ijshockey

Canadese ijshockeysters winnen van Zwitserland

De Canadese ijshockeysters zijn het olympische toernooi vandaag goed begonnen. Zwitserland werd door de titelverdediger met 5-0 verslagen. Eerder vandaag won de Verenigde Staten met 3-1 van Finland in de andere wedstrijd in poule A.

Al na anderhalve minuut opende Jocelyne Larocque de score voor Canada. Tara Watchorn verdubbelde de marge al in de eerste periode en in het tweede bedrijf werd het via Hayley Wickenheiser, Marie-Philip Poulin en Rebecca Johnston 5-0. In de derde periode hielde de Zwitserse doelvrouw Florence Schelling vervolgens haar doel wel schoon.

ijshockey

Björndalen behaalt zevende goud

Ole Einar Bjørndalen heeft de 10 kilometer sprint bij de biatlon gewonnen. Dat betekende de zevende gouden medaille voor de 40-jarige Noor op de Winterspelen. Zijn totaal van twaalf medailles (zeven goud, vier zilver, één brons) in totaal is een evenaring van het record van de Noorse langlaufer Bjørn Dæhlie, de beste winterolympiër ooit. Dæhlie behaalde wel één keer meer goud. Björndalen kan die achtste gouden medaille wellicht maandag op de achtervolging halen.

Correctie: eerst vermeldden we dat Björndalen na dit goud de succesvolste winterolympiër ooit is, maar dat is (nog) niet zo. Wel evenaarde hij dus het recordaantal medailles.

biatlon

Wat er vandaag tot nu toe gebeurde

Mocht je net pas wakker worden of de afgelopen uren weg zijn geweest, dit is wat je hebt gemist:

- schaatser Sven Kramer heeft zijn titel op de 5 kilometer geprolongeerd. Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma wonnen zilver en brons, dus er was sprake van een zeldzaam Nederlands podium
- de allereerste medaille van deze Spelen werd vanochtend behaald door de Amerikaanse snowboarder Sage Kotsenburg. Hij won het nieuwe onderdeel slopestyle. Het zilver was voor de Noor Staale Sandbech, het brons voor de Canadees Mark McMorris.
- het tweede goud op deze Spelen was voor langlaufster Marit Bjørgen. Ze won de 15 kilometer 'skiatlon'.

Verder nog:

- Premier Rutte sprak vanochtend in Sotsji met activisten.
- Ophef over de openingsceremonie. De Russische televisie had de uitzending gemanipuleerd. Terwijl vrijwel iedereen zag dat één olympische ring tijdens een onderdeel van de ceremonie niet 'uitklapte', besloot zij repetitiebeelden te laten zien.
- De Amerikaanse bobsleeër Johnny Quinn zat opgesloten in zijn badkamer en besloot door zijn deur heen te beuken. De beelden waren een hit op het internet.

Blokhuijsen: 'Mooie battle'

Kramer won dan wel goud, of ruime afstand, maar Jan Blokhuijsen was zeer tevreden met zilver. Het was zijn eerste individuele medaille op de Olympische Spelen:

Twitter avatar janblokhuijsen Jan Blokhuijsen Van harte @SvenKramer86 en Jorrit Bergsma. Mooie battle! http://t.co/Yl3vuoQT0R

schaatsen

Genoeg van het schaatsen? Geen nood

Voor de mensen die even rustig willen bijkomen van het schaatsgeweld of de mensen die het simpelweg nu wel zat zijn: er zijn ook andere sporten. Sporten waar ook medailles worden gegeven vandaag. Namelijk:

- De 10 kilometer sprint bij de biatlon, een combinatie tussen langlaufen en schieten. Alleen al de moeite waard vanwege de inmiddels 40-jarige Ole Einar Bjørndalen, die als hij een medaille wint de succesvolste sporter op de Olympische Winterspelen ooit is. Bekijk de directe stream van de NOS.

- Rodelen, de eerste run voor de mannen. Alleen al de moeite waard voor Bruno Banani uit Tonga. Die heette altijd Fuahea Semi, maar veranderde zijn naam, ja, naar een onderbroekenmerk. Bekijk de directe stream van de NOS.

Bruno Banani met de vlag van Tonga.

Bruno Banani met de vlag van Tonga. Foto Reuters/ Phil Noble

biatlon

2-2 in huize Kramer

Goed punt van onze sportredacteur Rob Schoof. Kramer heeft nu evenveel medailles als zijn hockeyvriendin Naomi van As:

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof In huize @SvenKramer86 is de stand weer gelijk: 2-2. #goud @naomivanas #Sochi2014

schaatsen

Koninklijke felicitaties

Zowel premier Rutte als koning Willem-Alexander en koningin Máxima, alle drie aanwezig in de Adler Arena, hebben Kramer persoonlijke gefeliciteerd:

Twitter avatar MinPres Minister-president zojuist in catacombe gezamenlijk met Koning en Koningin @SvenKramer86 ook nog persoonlijk gefeliciteerd #goud #Sochi2014 #trots

schaatsen

En beelden van die van Bergsma's brons

Het einde van Bergsma's bronzen race:


schaatsen

Beelden van de gouden race van Kramer

...een deel in ieder geval:

schaatsen

Zeldzaam oranje podium

We schreven het al eerder, een oranje podium is zeldzaam. Dat gebeurde in 1998 eens, toen op de 10 kilometer bij de mannen. Gianni Romme won goud, Bob de Jong zilver en Rintje Ritsma brons. Deze 5 kilometer was bovendien de eerste ooit bij de mannen waar er überhaupt sprake was van een 1-2-3'tje.

schaatsen

En dan ziet de medaillespiegel er dus even zo uit...

Laten we hier even van genieten:

Twitter avatar norbertpek Norbert Pek Zomaar een foto van de huidige medaillespiegel. http://t.co/SgE20CEK47

medaille

Kramer: ik wilde niet kijken

Kramer reageerde na zijn goud voor de camera's van de NOS. Hij wist dat zijn rit heel goed was, maar hij hoefde de rest niet te zien. Hij heeft de drie ritten na hem vanuit de kleedkamer beleefd.

schaatsen

Goud voor Sven Kramer, geheel Nederlands podium

Sven Kramer heeft zijn titel van vier jaar geleden geprolongeerd. Zijn 6,10,76 was verreweg de beste tijd. Jan Blokhuijsen (6.15,71) en Jorrit Bergsma (6.16,66) zorgden voor een zeldzaam geheel oranje podium. Seung Hoon-Lee, de laatste concurrent voor eremetaal, kwam in de laatste rit helemaal niet in de buurt. Hij werd zelfs verslagen door de Duitser Patrick Beckert.

schaatsen

Blokhuijsen voorlopig zilver, oranje podium in zicht

Blokhuijsen eindigt in 6.15,71. Langzamer dan Kramer, sneller dan Bergsma. Voorlopig is er een geheel oranje podium. De enige die dat nog lijkt te kunnen verpesten, is de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee, die nu nog tegen de Duitser Patrick Beckert rijdt.

schaatsen

Nee, deze rit is wellicht voor zilver

Tot nu toe kan niemand tippen aan de enorm vlakke race van Kramer. Blokhuijsen en Swings rijden momenteel alleen voor zilver en brons.

schaatsen

Swings en Blokhuijsen fel van start

Nu zijn Jan Blokhuijsen en de Belg Bart Swings bezig met hun rit. Ze starten fel, beiden zitten voorlopig onder de tijd van Kramer.

schaatsen

Bergsma legt het toch nog ruim af

Nee, Jorrit Bergsma begon voortvarend, maar de race van Kramer was toch veel en veel te sterk en te vlak. Bergsma moest uiteindelijk genoegen nemen met 6.16,66, voorlopig goed voor zilver.

schaatsen

...maar nu is hij weer langzamer dan Kramer

Een goed begin, maar Kramer is in deze fase van de race bijna een seconde sneller dan Bergsma.

schaatsen

4-0 voor Bergsma

Jorrit Bergsma, waarschijnlijk de enige die Kramer van goud zou kunnen weghouden, is de eerste vier ronden sneller dan Kramer.

schaatsen

Olympisch record voor Kramer, nu mag de rest

Sven Kramer heeft een nieuw olympisch record gereden: 6.10,76. Hij was daarmee negen seconden sneller dan Joeskov. Kramer reed een bijzonder vlakke rit. En nu mag de rest zich aan die tijd wagen.

schaatsen

Kramer op schema record laaglandbaan

Kramer rijdt momenteel dicht bij het schema dat hij ooit in Hamar reed, onder de 6.10, een record op een laaglandbaan.

schaatsen

Vlak begin voor Kramer

Kramer rijdt keurige rondjes 29 laag. Niet zo snel als Joeskov, maar die stortte volledig in.

schaatsen

Sven Kramer op de baan

Nu gaat het erom. Kramer is van start gegaan tegen de Amerikaan Kuck. Is wat hij nu gaat rijden genoeg voor de gouden medaille die iedereen verwacht?

schaatsen

De tijden

Is er iets te zeggen over de tijden die momenteel in Sotsji worden gereden? Volkskrant-verslaggever John Volkers:

Twitter avatar johnvolkers John Volkers Russische 5 km-tijden in overeenstemming met hun seizoentijden op laaglandbanen. Calgary en SLC niet meerekenen.

schaatsen

Als opwarmertje: Kramer aan het woord

Kramer stond gisteren de NOS te woord over de 5.000 meter van vandaag:

schaatsen

Voor de laatste dweil: Joeskov leidt

De laatste twee schaatsers voor de laatste dweil komen beiden niet aan de tijd van Joeskov. Aleksandr Roemjantsev, zijn landgenoot, kwam nog het dichtst bij met 6.24,93.

Nu is er weer even een pauze en kunnen we ons opmaken voor dé race. Sven Kramer rijdt zometeen in de tiende rit tegen de Amerikaan Jonathan Kuck. Hij moet een tijd neerzetten waarop de andere kanshebbers zich zullen stukbijten, net als vier jaar geleden. Na hem volgen nog drie ritten. Van de tijd van Joeskov zal Kramer waarschijnlijk niet schrikken. Kramer reed hier vorig jaar, tijdens de WK Afstanden, al 6.14.

De tussenstand:

1. Joeskov (Rusland) 6.19,51
2. Skobrev (Rusland) 6.19,83
3. Bokko (Noorwegen) 6.22,83

schaatsen

Skobrev haalt tijd van landgenoot niet

Ivan Skobrev, winnaar van brons in Vancouver en een outsider voor eremetaal, legt het af tegen landgenoot Joeskov. Hij reed 6.19,83 en was daarmee een paar tienden langzamer. Skobrev startte als vanouds langzaam om vervolgens aan het eind nog te versnellen. Maar een echte versnelling bleef uit.

schaatsen

Foto: Joeskov in actie

De huidige leider in de tussenstand:

Joeskov tijdens zijn 5.000 meter.

Joeskov tijdens zijn 5.000 meter. Foto AFP/ Damien Meyer

schaatsen

Joeskov stort in na heel snelle start, leidt wel

Denis Joeskov is de nieuwe leider in de tussenstand. De Rus ging buitenaards hard van start, zoals hij wel vaker doet, maar moest dat aan het eind toch bekopen. Hij reed lang dik onder het baanrecord, maar zakte in. Hij finishte in 6.19,51.

schaatsen

Kramer arriveert bij stadion

De aankomst van topfavoriet Sven Kramer:

schaatsen

Håvard Bøkko de nieuwe leider

De Noor Håvard Bøkko zet de nieuwe snelste tijd neer: 6.22,84. De Duitser Moritz Geisreiter was ook sneller dan de Pool Szymanski in 6.24,79. De tijd van de Noor zal de Nederlanders geen schrik aanjagen.

Nu wordt het stadion even gek, want de eerste Rus is op de baan verschenen: Denis Joeskov, de wereldkampioen op de 1.500 meter.

schaatsen

Dweilen is voorbij, we gaan verder

En dat doen we op de 5 kilometer met de Noor Håvard Bøkko en de Duitser Moritz Geisreiter. Kan de Noor weer eens verrassen?

schaatsen

Het Koninklijk paar in het olympisch dorp

Even tussendoor, wat beelden van ons koninklijk paar in Sotsji:

Het Koninklijk paar in het olympisch dorp.

Het Koninklijk paar in het olympisch dorp. Foto ANP / Robin Utrecht


Foto ANP / Mark Runnacles

koninklijk huis

De eerste dweil

Szymanski's tijd komt in de laatste rit voor de dweil niet meer in gevaar. De Duitser Alexei Baumgärtner won in 6.34.35, acht seconden langzamer dan de Pool was. De top drie verandert dus niet. Nu is er even pauze.

Na deze dweil, de eerste van twee, wordt het al veel spannender. In rit zes start de Noor Håvard Bøkko. Hij was lang een van de geduchtste concurrenten van Kramer, maar is al een tijdje niet bijzonder goed in vorm. De twee ritten daarna volgen twee andere interessante schaatsers voor eremetaal, de Russen Denis Joeskov (rit 7) en Ivan Skobrev (rit 8).

schaatsen

Vier ritten gehad: Pool Szymanski leidt

We zitten een rit voor de dweil en dit is de huidige top drie:

1. Jan Szymanski (Polen) 6.26,35
2. Andrea Giovannini (Italië) 6.30,84
3. Ewen Fernandez (Frankrijk) 6.31,08

schaatsen

Tja, zo kun je ook door een deur

De Amerikaanse bobsleeër Johnny Quinn zat opgesloten in zijn badkamer in Sotsji. Hij moest íets, dus deed hij dit:

Twitter avatar JohnnyQuinnUSA Johnny Quinn I was taking a shower and the door got locked/jammed....

Twitter avatar JohnnyQuinnUSA Johnny Quinn ...With no phone to call for help, I used my bobsled push training to break out. #SochiJailBreak http://t.co/apZRefgvCO

bobsleeën

Video: Marit Bjørgen wint skiatlon

Even geleden won Marit Bjørgen het eerste goud voor Noorwegen. De succesvolle langlaufster won de de 15 kilometer skiatlon:

langlaufen

Eerste tijd is gezet

6.32,94, dat is na één rit de snelste tijd, gereden door de Amerikaan Patrick Meek. Daar schrikt helemaal niemand van. Ter vergelijking: het baanrecord in de Adler Arena, van Kramer, is 6.14, 41.

schaatsen

En we zijn weg...

...met de Pool Druskiewicz en de Amerikaan Meek.

schaatsen

Middelvinger zonder gevolgen

De middelvinger van shorttracker Sjinkie Knegt was even de beroemdste middelvinger ter wereld. Na een wedstrijd gaf hij zijn Russische tegenstander Viktor An een 'fuck you' en de beelden gingen de hele wereld over. Maar Knegts middelvinger heeft geen gevolgen. De internationale schaatsunie ISU legt hem geen straf op. Knegt komt later deze Spelen in actie.

Twitter avatar NOSsport NOS Sport Shorttracker @sjinkieknegt wordt niet bestraft voor het middelvingerincident. http://t.co/N1JulEnD84 http://t.co/z7qylhk0Ao

shorttrack

Het publiek druppelt (gelukkig) binnen

Gelukkig, er komt langzaamaan publiek binnen in de Adler Arena, waar de 5 kilometer op het punt staat te beginnen. Het bleef eerst nog angstvallig leeg:

Twitter avatar stefanverheij Stefan V Aftellen echt begonnen. Al iets oranje publiek gespot. #OS2014 schaatsen http://t.co/nvWDFNC3xU

schaatsen

Kijkwijzer bij de 5 kilometer

Een korte kijkwijzer:

Kanshebbers: Kramer en Bergsma, Blokhuijsen net iets minder
Outsiders (maar niet per se voor goud): de Russen Joeskov en Skobrev en de Zuid-Koreaan Lee, winnaar van zilver vier jaar geleden. Dan volgt er een gat en krijg je de Noor Pedersen en de Belg Swings. Dan nog een gat en heb je de Noor Bøkko.
Opvallende dingen: het opvallendst en meteen het interessantst is het feit dat Kramer níet in de laatste rit start. Wat heet, hij moet drie ritten afwachten. Dus, net als vier jaar geleden, moet hij een "tijd neerzetten". De voornaamste concurrenten, zijn eigen landgenoten, hebben dus iets om zich op te richten. Maar goed: vier jaar geleden overkwam Kramer hetzelfde, en toen won hij ook.

Live kijken doe je vanaf nu hier.

Lees ook het artikel van onze sportredacteur Maarten Scholten over de 5.000 meter van vandaag, dat gisteren in NRC Handelsblad verscheen. Gratis voor abonnees, niet-abonnees betalen een klein bedrag.

schaatsen

Nog even en dan gaat het er écht toe doen

Hét onderdeel waar we vandaag allemaal naar uitkijken, de 5.000 meter bij de schaatsers. Het moet wel raar lopen, willen 'we' niet goud, in ieder geval met een of meerdere medailles winnen. De vijf kilometer is inmiddels, net als de tien kilometer, echt een Nederlandse afstand.

Maar voor het zover is, duurt het nog wel even. Het schaatsen begint om 12.25 uur, maar voordat de toppers op het ijs komen, zijn we zo weer twee uur verder. De schaatsers starten in vier groepen. Na elke groep volgt een dweilpauze. De kandidaten voor eremetaal zitten vooral in groep 1, de allerlaatste groep na de allerlaatste dweil, heel misschien in groep 2. Dit is het volledige rittenschema.

Groep 3:

Rit 1: Druskiewicz (Pol) - Meek (VS)
Rit 2: Szymanski (Pol) - Giroux (Fra).
Rit 3: Fernandez (Fra) - Giovanni (Ita).
Rit 4: Williamson (Jap) - Kim (Z-Kor)
Rit 5: Baumgartner (Dui) - Spieler Nilsen (Nor)

Groep 2:

Rit 6: Geisreiter (Dui) - Bökko (Noo)
Rit 7: Lehman (VS) - Joeskov (Rus)
Rit 8: Dobbin (Nzl) - Skobrev (Rus)
Rit 9: Babenko (Kaz) - Roemjantsev (Rus)

Groep 1:

Rit 10: Kuck (VS) - Kramer (Ned)
Rit 11: Bergsma (Ned) - Pedersen (Noo)
Rit 12: Blokhuijsen (Ned) - Swings (Bel)
Rit 13: Beckert (Dui) - Lee (Kor)

De finish van de laatste rit wordt rond 15.25 verwacht.

schaatsen

Bjørgen in beeld

De Noorse Marit Bjørgen maakte haar favorietenrol waar, al op het eerste onderdeel waarop ze uitkomt deze Spelen:

 Bjørgen (midden) tijdens de race. Ze zou goud winnen.

Bjørgen (midden) tijdens de race. Ze zou goud winnen. Foto AP/ Kirsty Wigglesworth

Bjørgen viert haar overwinning.

Bjørgen viert haar overwinning. Foto AFP/ Alberto Pizzoli

langlaufen

Tweede goud is voor langlaufster Marit Bjørgen

De Noorse Marit Bjørgen heeft het tweede goud op deze Spelen gewonnen. Ze won op de 2x 7,5 kilometer skiatlon, een langlaufonderdeel. Ze Zweedse Charlotte Kalla won zilver, Bjørgens landgenote Heidi Weng won brons.

Bjørgen was de torenhoge favoriet. Vier jaar geleden, in Vancouver, won ze dit onderdeel ook. Ze won daar bovendien nog eens twee keer goud op andere onderdelen.

langlaufen

De winnende run van gouden Kotsenburg

Hier won de Amerikaan Sage Kotsenburg zojuist het eerste goud mee:

slopestyle

Het gesprek van de ochtend

Je zou denken dat het vandaag eens echt alleen over de sport zou gaan. Dat valt tegen. Is het niet de politieke situatie in Rusland, zijn het niet de slechte hotels, dan is het wel een olympische 'ring' die gisteren tijdens de openingsceremonie niet open wilde. Daar werd al over gepraat, maar er is een waar relletje over ontstaan. Want, wat blijkt, op de Russische televisie was de fout helemaal niet te zien.

Er werd materiaal uit de repetitie gebruikt en zo leek er dus niets aan de hand. De regisseur verwondert zich maar over de paranoïde reacties:

Kotsenburg in beeld

En dit is 'm dan, de eerste winnaar van goud op deze Spelen:

Kotsenburg wacht de resultaten af. Hij won dankzij een ijzersterke eerste run.

Kotsenburg wacht de resultaten af. Hij won dankzij een ijzersterke eerste run. Foto AFP/ Franck Fife


Sage Kotsenburg tijdens een van zijn runs.

Sage Kotsenburg tijdens een van zijn runs. Foto Reuters/ Dylan Martinez

medaille

Het eerste goud is voor de VS

Sage Kotsenburg is de winnaar van het allereerste goud van deze Olympische Winterspelen. De Amerikaan zette de beste run neer op het nieuwe olympische onderdeel slopestyle. De Noor Stale Sandbech ging ervandoor met het zilver, de Canadees Mark McMorris won brons.

slopestyle

Bergsma al op de baan

Eigenlijk leven we de hele dag toe naar rond 12.30 uur. Dan gaat in de Adler Arena het schaatstoernooi van start met de 5.000 meter voor mannen. Sven Kramer is de favoriet, maar Jorrit Bergsma is een gevaarlijke outsider. Bergsma stond al even op de baan:

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof @JorritBergsma staat nu al op het ijs in de Adler Arena, met coach Jillert Anema. #Sochi2014 http://t.co/f53YVBxyDh

schaatsen

Rutte praat met activisten

In diplomatiek nieuws: premier Rutte heeft vanochtend gepraat over mensenrechten met activisten. Bij dat gesprek waren naast Amnesty International de milieuorganisatie Ecowatch en de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial aanwezig, meldt persbureau Novum.

Het gesprek zou zo'n anderhalf uur hebben geduurd, volgens Emile Affolter van Amnesty International. Er werd gepraat over de milieuschade bij de voorbereidingen op de Olympische Spelen en de rechten van de duizenden werklieden die bij de bouw zijn uitgebuit.

Ook kaartte Amnesty de Bolotnaja-zaak aan, genoemd naar het plein in Moskou waar in mei 2012 demonstraties plaatsvonden tegen de inauguratie van de Russische president Poetin. Er zitten nog tientallen betogers vast en hun hangt tot zes jaar cel boven het hoofd.

Gisteren praatte Rutte al kort met Poetin voor de camera's. Hij kaartte de homorechtensituatie aan. Het gesprek zou achter de schermen verder zijn gegaan.

Mooie plaatjes

De slopestyle is al mooi in beweging, maar het levert ook prachtige foto's op:

De Fin Peetu Piiroinen tijdens de finale.

De Fin Peetu Piiroinen tijdens de finale. Foto Reuters/ Dylan Martinez


De Brit Jamie Nicholls.

De Brit Jamie Nicholls. Foto AFP/ Javier Soriano

slopestyle

Kotsenburg aan de leiding in finale

De Amerikaan Sage Kotsenburg gaat na de eerste run in de finale van de slopestyle aan de leiding. Hij zette een score van 93,50 punten neer. Jamie Nicholls, een Brit, staat voorlopig tweede met 85,50 punten. Alle snowboarders krijgen twee runs - de tweede is momenteel bezig - en de hoogste score telt.

slopestyle

Waar kijk ik naar?

Mooi, hoor, dat slopestyle, maar waar kijk je precies naar? Daar heeft de NOS een goed uitlegfilmpje voor:

slopestyle

Ook bezig...

...het toernooi bij de ijshockeyvrouwen. Momenteel spelen de Verenigde Staten en Finland tegen elkaar in de voorronde. Als je live via de NOS kijkt, is dat de tweede stream aan de rechterkant.

ijshockey

Net wakker? Dit gebeurde er vanochtend al

Is Sotsji is het drie uur later dan in Nederland. Daar waren in onze vroege ochtend al de eerste sporters actief. Het belangrijkste dat je gemist hebt, is de halve finale bij de slopestyle in het snowboarden.

De finale van dat onderdeel gaat nu beginnen, dus de eerste olympische medailles zullen worden verdeeld. Live kijken doe je, zoals de hele dag, bij de NOS. Voor het overzicht, dit zijn de twaalf finalisten:

Maxence Parrot (CAN)
Roope Tonteri (FIN)
Staale Sandbech (NOO)
Sven Thorgren (ZWE)
Gjermund Braaten (NOO)
Billy Morgan (GB)
Peetu Piiroinen (FIN)
Sage Kotsenburg (VS)
Mark McMorris (CAN)
Sebastien Toutant (CAN)
Jamie Nicholls (GB)
Yuki Kadono (JAP)

De dag van vandaag

Vanaf vandaag doet nrc.nl elke dag van de Olympische Spelen verslag van de laatste ontwikkelingen. Nu de officiële, spectaculaire opening achter de rug is, kunnen we ons opmaken voor de eerste medailles. Voor Nederland zal de dag vooral draaien om de 5.000 meter voor mannen bij het schaatsen. Sven Kramer is huizenhoog favoriet voor het eerste Nederlandse goud en met gevaarlijke concurrenten als Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen, is zelfs een geheel oranje podium niet ondenkbaar.

Bekijk alvast het spoorboekje van deze dag, waarin we vooruitblikken.