Snel bamboe

Racefietsen worden van oudsher gebouwd van staal. Hoewel staal nog altijd in trek is bij de liefhebber, hebben aluminium- en carbonframes tegenwoordig de overhand. De (rij)kwaliteiten van beide materialen zijn bewezen, maar het productieproces is weinig ecologisch verantwoord.

Moeder natuur zorgt voor een duurzamer alternatief: bamboe. Het groeit snel (er is een extreem geval bekend van bijna een meter groei per dag!) en de productie is vrij van pesticiden. Bamboe is recyclebaar, absorbeert – in verhouding tot andere houtsoorten – veel broeikasgassen en produceert relatief veel zuurstof.

Behoorlijk groen dus, maar bamboe biedt bovendien een goede mix van dynamische stijfheid en robuustheid, dat zorgt voor een stijf frame dat trillingen absorbeert en soepel rijdt. De Amerikaanse framebouwer Craig Calfee is toonaangevend in de productie van bamboefietsen. Zijn bamboeframes worden handgemaakt, er zitten zo’n veertig manuren in: van de keuze van de juiste bamboestengels tot de constructie met natuurlijke vezels en ecohars (2.363 euro, calfeedesign.com).

Martijn Boot