Opinie

Sms’en met je wasmachine

Je stapt de auto in en thuis gaat de verwarming aan. Lekker warm bij binnenkomst. Is er eigenlijk nog melk, of moet je langs de supermarkt? Een app kan het je vertellen. Ja, ik zie het internet of things wel voor me. Al is het maar omdat ik niet meer van de bank af hoef om te zien of de wasmachine bijna klaar is. Auto’s, thermostaten, koelkasten, wasmachines – over niet al te lange tijd is alles aangesloten op het internet. Zelfs de kat. Apparaten hebben hun eigenaar soms niet eens meer nodig. De routeplanner, digitale agenda en thermostaat weten heel goed zelf wanneer de verwarming aan moet.

Veiligheidsexperts maken zich zorgen over al dit vernuft. Want koelkastenmakers kunnen vooral goed koelkasten maken. Van computerbeveiliging hebben ze geen kaas gegeten. Zullen ze dan voor heel veilige software gaan, of toch voor goedkopere? Een koelkast moet natuurlijk wel betaalbaar blijven. En wordt de koelkast wel geüpdatet? Hij gaat al gauw een jaar of tien mee, de software een máánd of tien. De eerste koelkast die onderdeel was van een botnet heeft in december en januari al flink huisgehouden.

Ik hoop dat een gewaarschuwd koelkastenmaker voor twee telt. Dan is de kust veilig tegen de tijd dat ik zo’n slimme wil.

Dan nog biedt het internet of things nog genoeg spannends. Zo kun je er huishoudens goed mee terroriseren. De verwarming op 39 zetten. Altijd doen alsof de koelkast leeg is. De wasmachine stilzetten met iemands lievelingsbroek erin.

Ik voorzie interessante tijden voor gezinnen met pubers en mensen die met knetterende ruzie het huis van hun geliefde uitgestormd zijn – apps paraat op ieders telefoon.

Hoe gaan we straks eigenlijk met onze things communiceren? Weet de koelkast zelf wat erin zit door de vorm en het gewicht van producten, moet je dat na elke opgegeten tomaat zelf invoeren of hangt er een webcam in? Heb je een dashboard op je tablet waarmee je met schuifjes de temperatuur en de lichten in elke kamer kunt bedienen?

Volgens LG wordt het niks van dat alles. Met hun apparaten kun je sms’en. Stuur eens How are you doing? naar hun wasmachine. Dan krijg je terug bij welk onderdeel in de wascyclus hij is. I’m going on vacation! naar de thermostaat zorgt ervoor dat de verwarming een weekje uit blijft.

Waarom toch zoveel moeite doen om software te schrijven die menselijke taal kan begrijpen? Een app die altijd toont hoe ver de wasmachine is lijkt me veel minder omslachtig.

Ik denk omdat het apparaten menselijker maakt. En dat is zo gek nog niet, in een wereld waar computers en straks ook apparaten steeds meer voor ons regelen. Dan is het fijn om een apparaat niet alleen te hoeven zien als een systeem. Systemen laten je machteloos voelen als ze niet doen wat je wil. Als je ertegen kunt praten voelt het alsof er nog enige rede in zit.

De printerbranche weet al langer dat dit fijn is. In plaats van te gaan piepen, of ‘error 302-7’ in het display weer te geven, vertellen veel printers tegenwoordig in volzinnen waar het papier vastzit of welk deurtje openstaat. Er wordt vast veel minder tegen ze geschreeuwd. Want iedereen weet: in een relatie moet je blijven praten.