Shoppen loont ook bij onlinebeleggingsadvies

Bij mijn bank kan ik tegenwoordig beleggen met online-advies. Je bepaalt eerst waarin je belegt. Daarna krijg je advies per mail. Vind jij zo’n soort dienst het geld waard?

Beleggen in effecten kan grofweg op drie manieren: je doet het zelf, je besteedt het helemaal uit of je laat je adviseren. Het eerste, doe-het-zelven, heet in vaktermen execution only. Zo’n dienst is relatief goedkoop, maar verlies je geld door een beleggingsblunder, dan is je dienstverlener niet verantwoordelijk voor de schade, want hij heeft geen zorgplicht. Dat geldt wél voor een vermogensbeheerder of beleggingsadviseur. Deze moet zijn advies of beheer afstemmen op jouw financiële positie, doelen, risicobereidheid, kennis en ervaring. Doet men dat verkeerd, dan is men aansprakelijk. Advies en beheer kosten ook meer tijd dan execution only. Het is daarom meestal duurder.

Van steeds meer financiële diensten bestaat er een onlineversie. We hebben onlinenotarissen, onlinehypotheekadviseurs en talloze vergelijkingssites. Ook onlinebeleggings-advies groeit onstuitbaar. Dat is logisch. Standaardadviezen en –procedures kun je foutlozer en voordeliger overlaten aan een computer dan aan een mens. Voor onlinebeleggingsadvies geldt trouwens evenveel zorgplicht als voor een adviesgesprek waarbij je je beleggingsexpert in de ogen kijkt. Als je beleggingsadvies wilt, is de onlinevariant dus geen slecht idee.

Maar wie gun je je klandizie? De wetenschap leert dat je een beleggingsproduct of -dienst het best kunt selecteren op de laagste totale kosten. Die achterhalen blijkt echter een helse klus te zijn. Duik maar eens in een tarievenlijst van een bank. Voor online-advies blijkt men diverse vaste en variabele kosten te rekenen per kwartaal, al dan niet inclusief btw. Door het verbod op verkoopprovisies per 2014 krijgen beleggers daarvan begin april hun eerste (dikke) rekening gepresenteerd. Daarbovenop komen de vaak onnavolgbare kosten van de geadviseerde fondsen zelf. Het totaal van al die kosten gedeeld door je belegde vermogen maal 100 procent heet total cost of ownership (TCO). Dat percentage zou je voor diverse online-adviseurs moeten vergelijken.

Hier schiet beleggingsmatch.nl te hulp. De vergelijkingssite geeft, na het intikken van je belegbare vermogen en een gewenste beleggingsdienst, de TCO’s van de belangrijkste aanbieders. Voor online-advies over de belegging van een ton lopen de kosten uiteen van jaarlijks 0,91 procent (iBeleggen) tot 2,42 procent (EVI). Zo’n kostenverschil van dik 1,5 procent per jaar scheelt je na dertig jaar beleggen waarschijnlijk tonnen aan eindkapitaal.