Rode kool en zoete aardappel

Toen ik dit op mijn bord had liggen, was ik verrukt van de kleurencombinatie – het dieproodpaarse van de kool tegen het oranje met groen van de zoete aardappel met koriander, het lichtbruin van het karbonaadje. En toen ik het opat gaf ik kreetjes van verrukking. Dat ik zo lekker at op een doordeweekse dag

Toen ik dit op mijn bord had liggen, was ik verrukt van de kleurencombinatie – het dieproodpaarse van de kool tegen het oranje met groen van de zoete aardappel met koriander, het lichtbruin van het karbonaadje. En toen ik het opat gaf ik kreetjes van verrukking. Dat ik zo lekker at op een doordeweekse dag in mijn eentje! De groente smaakt trouwens ook prima zonder lamskarbonaadje.

Door de rode kool deed ik compote van rode uien, dat zijn lang gestoofde in sliertjes gesneden rode uien met een paar eetlepels rodewijnazijn, een paar eetlepels rode wijn, een flinke schep suiker. Als je zulke uien eenmaal hebt gemaakt, zijn ze in een afgesloten pot in de ijskast wéken te bewaren en ze combineren goed met gekruid vlees, met bietjes, met restjes koud vlees of paté, met gebakken lof, nu ja, met van alles.

Gebakken rode kool (voor 2 personen)

klontje boter

1 sjalotje

1/3 rode kool

2 el frambozenazijn

2 el uiencompote

evt. scheutje water

royaal peper

Hak de kool fijn.

Snipper het sjalotje en bak dat aan in de boter. Als het lichtbruin is geworden, de kool erbij en onder goed omscheppen een paar minuten bakken.

Bestrooi de kool met peper en zout, voeg de uiencompote en de azijn toe en laat hem met een deksel op de pan zachtjes gaar stoven. Controleer af en toe of hij niet aanbrandt, in dat geval een scheutje water toevoegen. Het gaar stoven duurt ongeveer twintig minuten, iets langer voor wie de kool echt zacht wil.

Zoete aardappel met zoute citroen

1 zoete aardappel

½ zoute citroen

bosje koriander of peterselie

scheut lekkere extra virgine olijfolie

Schil de zoete aardappel en snijd hem in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Breng een laagje water aan de kook in een pan met deksel, zet daar een stoommandje in en stoom de aardappel in tien minuten gaar.

Snijd in die tussentijd de zoute citroen, zonder het vruchtvlees, in fijne stukjes. Bestrooi de warme aardappel met peper en zout en doe hem in een schaal met de olijfolie en de zoute citroen. Laat even staan, en bestrooi met de gehakte koriander.

Geef er een lamskoteletje bij, gebakken in boter met een fijngesneden teentje knoflook.