Positieve factoren blijven

„Ja, er is nervositeit op de aandelenmarkten, aangewakkerd door de valuta-onrust in de opkomende markten. Toch blijf ik positief over de vooruitzichten voor de wereldwijde aandelenmarkten. Een aantal opkomende landen is kwetsbaar, maar structureel gezien zijn zij over het algemeen gezond. Ze hebben in totaliteit zelfs een overschot op de lopende rekening, de buitenlandse schuld is gering en de valutareserves zijn uitzonderlijk groot. Op een globaal niveau leidt het aantrekken van de economie tot vraagherstel. Omdat bovendien, door aanhoudend lage grondstof- en arbeidskosten, de marges in potentie omhoog kunnen, kunnen winsten zich verder herstellen. Tenslotte zijn aandelen nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd. Mijn verwachting is daarom dat die positieve fundamentele factoren weer de overhand gaan krijgen en dat de koersen uiteindelijk duidelijk boven de slotniveaus van vorig jaar gaan uitkomen.”