Oudermishandeling is onderschat probleem

Kinderen mishandelen hun ouders vaker dan gedacht. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van onderzoeksinstituut TNO en kennisinstituut Movisie. Mensen die bang zijn voor hun kind komen er niet snel mee naar buiten omdat ze zich schamen en zich schuldig voelen.

Bij de politie kwamen in 2012 9500 meldingen binnen van geweld van jongeren tegen hun ouders. De Steunpunten Huiselijk Geweld krijgen jaarlijks minstens tweeduizend meldingen van oudermishandeling. De werkelijke omvang van dit geweld is niet bekend. De meldingen zijn het topje van de ijsberg, denken TNO en Movisie.

Aanleiding voor het onderzoek was het steeds hogere aantal meldingen van oudermishandeling bij de Steunpunten Huiselijk Geweld. Er is maar weinig over het probleem bekend en een goede aanpak ervoor ontbreekt.

De onderzoekers ontdekten dat de daders meestal jongens van een jaar of 15 zijn. Slachtoffers zijn vaak alleenstaande moeders. Ze worden uitgescholden, mishandeld of gemanipuleerd. Ook geven slachtoffers aan dat hun kinderen dreigen met geweld, wapens of zelfmoord. Het komt voor in alle lagen van de bevolking.

De onderzoekers vinden dat er een goede aanpak moet komen voor oudermishandeling. Er zijn nu bijvoorbeeld geen hulpprogramma’s. Ook moet er meer aandacht zijn voor een vroege signalering van het geweld. De onderzoekers pleiten bovendien voor een landelijke campagne over het probleem. Oudermishandeling onderschat probleem.

(Novum)