Ego’s spelen bij de beoordeling door NWO geen enkele rol

In de rubriek ‘Onrust en rumoer’ (Wetenschapsbijlage 18/19 januari) spreekt redacteur Margriet van der Heijden met fysicus Ad Lagendijk. Lagendijk noemt in dat gesprek de ego’s van de wetenschappers als een niet onbelangrijke factor in het wetenschapsbedrijf. Verderop in het gesprek zegt hij dat hij liever geen kritisch opinieartikel publiceerde toen NWO nog moest oordelen over een grote aanvraag waar hij zelf bij betrokken was. Misschien moeten we dit niet al te letterlijk nemen, maar ik benadruk graag nog even dat NWO een stevig systeem heeft voor de beoordeling van aanvragen voor financiering van onderzoeksvoorstellen. Deskundige beoordelingscommissies, peer review en een strenge code belangenverstrengeling zijn daarvan de pijlers. Kritische opinies of ego’s van wetenschappers spelen zeer terecht geen enkele rol in deze beoordeling.