No Barolo. No Barbaresco.

Het ezelsbruggetje wat bijpassende wijn betreft ligt bij het recept van vandaag voor de hand: rode kool vraagt om rood. En dan graag eentje met een wat aards karakter. Merlot kan, maar deze international wil zich nog wel eens wat al te zoetsappig en niemendallerig opstellen.

Graag wat oorspronkelijker, minder gepolijst en toch met de juiste vorm van beschaving brengt de liefhebber naar Piemonte, in het noorden van Italië.

Vrees niet dat er nu stalorders uitgevaardigd worden om bij de rode kool Barolo of Barbaresco te gaan schenken: rosso’s die nopen tot rood staan.

Barbera d’Alba, een vriendelijker geprijsde buurtgenoot voldoet zelfs beter. Laura 2011 van Ferdinando Principiano ( € 14,50. Andere Wijn) bijvoorbeeld. Een oprechte, biologisch-dynamische, besjes-zure, hoogglans-kersen klaterende, levenslustige Barbera.

En Laura blijkt een groot liefhebber van lamskoteletjes met knoflook bovendien.