‘Nergens zo veel inbraken als in Amersfoort’

Waarschuwingsborden in Amsterdam om het publiek erop te wijzen dat inbrekers actief zijn in de buurt.
Waarschuwingsborden in Amsterdam om het publiek erop te wijzen dat inbrekers actief zijn in de buurt. Foto ANP / Marcel Antonisse

Nergens in Nederland wordt zo veel ingebroken als in Amersfoort. Dat concludeert RTL Nieuws uit een vergelijking van de inbraakcijfers per gemeente.

In Amersfoort werd vorig jaar bij 11,4 op de 1.000 huishoudens ingebroken. Na Amersfoort volgt Almere met 10,7 inbraken per duizend huishoudens. Ede staat met 10,2 inbraken derde.

De Amersfoortse wijk Kruiskamp heeft het bijzonder zwaar te verduren. Daar werden dertig inbraken per 1.000 huishoudens gepleegd. Het gemiddelde in Nederland is zes. Per dag worden 250 inbraken gepleegd.

Burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius raadde de inwoners van zijn gemeente in de uitzending aan altijd 112 te bellen als ze iets verdachts zien.

“Liever een keer te vaak dan een keer te weinig.”

Enkele andere bevindingen van RTL:

  • De drie dagen met de meeste inbraken zijn op feestdagen: 1 januari (626 inbraken), 26 december (474) en 25 december (428).
  • In stedelijke gebieden wordt 48 procent vaker ingebroken dan op het platteland.
  • In de wintermaanden november, december en januari werd 40 procent meer ingebroken dan in de drie maanden daarvoor.
  • In de armste buurten wordt het vaakst ingebroken: 22 procent vaker dan gemiddeld.

Vorige maand zei korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman dat het aantal woninginbraken vorig jaar met vijf procent is gedaald. Ook het aantal straatroven en overvallen is volgens hem gedaald. Bouman gaf aan ‘hartstikke tevreden’ te zijn met de resultaten. “De cijfers kunnen nog verder omlaag, maar ik ben heel tevreden”, zei hij in de talkshow Knevel en Van den Brink.