Waarover praten wij dit weekend? Over watje Plasterk en tante Hennis, rare kindernamen, de NSB en: Filip, dictator der Belgen

Bij een diner, borrel of feest blijven gesprekken vaak hangen in kabbelend gekeuvel. Maak het spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan of verkondig een afwijkende mening. nrc.next helpt.

Stelling: De ministers Plasterk en Hennis moeten van plek wisselen. Plasterk gaat nu over al die droogstoppelende ambtenaren in de gemeenten, provincies en op de ministeries – die kunnen best ’s een pittige, felrood gestifte tante gebruiken. En Plasterk is een beetje een watje, met zo’n opzichtige flaphoed en na de zomervakantie opeens een tijdje die malle baard, om te laten zien dat hij heus een stoere man is, hoor. Hup, het leger in, dat ventje – om eindelijk ’s echt een vent van ’m te maken.

Stelling: Eénouderpolitiek helpt ons uit de brand. Was de éénkindpolitiek er niet geweest, dan zou China nu superoverbevolkt zijn. In Nederland maken we juist te weinig kinderen en hebben we te veel bejaarden die de schatkist weinig opleveren. De oplossing? Eenouderpolitiek! Elke dertigplusser zou maximaal één ouder mogen hebben. Een eventuele Ouder nr. 2 wordt het land uit gezet, of hij/zij krijgt gratis euthanasie aangeboden, want da’s toch iets waarin we echt uitblinken in dit land.

Stelling: Er moet een verbod komen op rare kindernamen. Volgens de overlevering meldde zich ooit in Schiedam een man bij de burgerlijke stand om een zoontje in te schrijven met de naam Jenevertje, als eerbetoon aan de favoriete sterke drank aldaar. De ambtenaar weigerde de naam. Tegenwoordig mag je je kind wel belachelijke namen geven, zoals Storm (populair onder ouders van na 1953), Kennedy, Splinter of Vesper, voor een meisje nota bene, terwijl dat woord in het Latijn mannelijk is. Overheid, grijp in. Verbied al die onzinnamen. Noem je zoon gewoon Gijs, en je dochter Gretha.

Stelling: Koning Filip van België is geen dictator. Hadden we ook helemaal niet achter ’m gezocht. Niettemin vond de persdienst van ons buurpaleis het deze week nodig daarover een heuse persverklaring af te leggen. Aanleiding: een roddelvod had lelijk geschreven over King Flip: ‘Tiranniseert heel zijn familie; vernederende regeltjes in paleis; pest zijn broer op tere punten.’ Allemaal leugens, aldus een koninklijke spreekbuis. Hopelijk is hiermee een trend gezet. Ontken voortaan alle ruis en roddel die over KoHo’s wordt geschreven. Nee heus, Le Roi Philippe spreekt accentloos Vlaams, koning Willem-Alexander heeft het ideale lichaamsgewicht en met koningin Elizabeth kun je onbedaarlijk lachen als ze op je verjaardag komt.

Stelling: Het is een feit dat er veel te veel meningen zijn. Donderdagavond keken 1,58 miljoen Nederlanders naar DWDD, 921.000 naar RTL Late Night en 873.000 naar Pauw en Witteman. Al die meninkjes en zogenaamde grapjes. Get a life. Lees een krant.

Stelling: Herdenk ook NSB’ers. Ja mensen, het is al 8 februari, dus hoog tijd voor de jaarlijkse discussie over de Nationale Dodenherdenking op 4 mei – met Zwarte Piet begonnen we tenslotte ook al in augustus. Tuurlijk moeten we die foute NSB’ers herdenken! Waarom? Met iedere nieuwe generatie neemt de kans op NSB-voorouders toe. Aldus verspreidt de NSB zich postuum als een seksueel overdraagbare aandoening. We moeten ermee leren leven dat over een paar generaties zo’n beetje alle Nederlanders NSB-bloed hebben. Hou zee!