kort

Tuberculose //

Tuberculose-epidemie in Indiase dorpen

De arme dorpen in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh hebben een tuberculose-epidemie. Bijna de helft van de regionale bevolking, zo’n honderdduizend mensen, lijdt aan de ziekte. De deelstaat is vanwege de epidemie onder onofficiële quarantaine geplaatst. Het hoge percentage tuberculosebesmettingen is zelfs voor Indiase begrippen hoog. Per jaar sterven in India ongeveer driehonderdduizend mensen aan de ziekte. Eén op de vier gevallen van tbc in de wereld breekt uit in India. De overheid investeert in bestrijdingsprogramma's, maar veel patiënten maken de behandeling niet af. Ook zijn veel Indiërs resistent tegen antibiotica.

Wat sis do? //

Meldkamer hoeft geen Fries te spreken

Telefonisten van de Meldkamer Noord-Nederland in Drachten hoeven niet allemaal Fries te kunnen spreken. Dat heeft het bestuur van de Friese veiligheidsregio besloten. De belangenorganisatie Ried van de Fryske Beweging had voor meertalige medewerkers gepleit. Het verplichten stellen van Fries spreken zou volgens het bestuur kunnen leiden tot discriminatie. Wel wordt geïnventariseerd of telefonisten die geen Fries spreken, dit willen leren. Het advies kwam na enkele taalgerelateerde incidenten bij de meldkamer.

Extreemrechts //

Belgische BBET is nu terreurgroep

De Belgische extreemrechtse groepering Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET) is een terreurgroep. De heeft de rechtbank in Dendermonde gisteren bepaald. Een kopstuk van de groep, Thomas B., is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. BBET zou in 2006 chaos en paniek hebben willen zaaien met aanslagen op publieke figuren. Zeventien Vlaamse rechts-extremisten werden in 2006 gearresteerd. Ook werden twee vrachtwagens vol wapens aangetroffen. Alles leek aanwezig voor een aanslag, maar een concreet doel miste nog. Ze wilden een staatsgreep plegen. Het proces heeft jarenlang geduurd.