ING’s geld stroomt naar rommelhypotheken, altijd

Even een rondje om de kerk. Er waren dus Amerikanen met een laag inkomen, of zelfs geen inkomen, die naar de bank gingen. Daar kregen ze een vette lening om een huis mee te kopen. Want die huizenprijzen stegen toch, de commissie was lekker voor de bankier en ach, die riskante hypotheken... Het was zaak om daar zo snel mogelijk van af te komen.

De zakenbankier bundelde de leninkjes, stopte ze in de blender en maakte er zo verhandelbare effecten van waar iedereen in kon beleggen. Dat waren dus de papiertjes waarvan ING er voor 39 miljard dollar insloeg. Mooi spul.

Maar toen stortte de huizenmarkt in de VS in, de Amerikaanse zakenbanken volgden en daarmee de rest van de internationale financiële sector. Het exotische papier brandde een gat in ING’s balans, de Nederlandse staat moest tot tweemaal toe te hulp schieten en nam het risico op de portefeuille Amerikaanse effecten over.

Deze week verkocht de overheid het laatste deel van die rommelhypotheken... die goud bleken: met 1,4 miljard winst. De kopers? Vooral internationale zakenbanken die de papiertjes destijds zelf in hun blender hebben gefabriceerd: Goldman Sachs, Credit Suisse, Bank of America Merrill Lynch, Morgan Stanley en Citigroup.

En wie is topbelegger in schuldpapier van deze banken? Inderdaad. ING US Investment Management (ruim 200 miljard dollar vermogen) belegt namens haar klanten voor miljarden in deze Amerikaanse zakenbanken. Ze figureren alle in ING’s top-tien kredietrisico’s. We zijn weer thuis.