Hoe een atoomaanval werd voorbereid - beelden van de ‘Fat Man’ bom

De ‘Fat Man’ was de atoombom die in 1945 vanuit een Amerikaans vliegtuig B-29 Bockscar op het Japanse Nagasaki werd gegooid. In een op YouTube geplaatste stille film van elf minuten is te zien hoe de bom werd geprepareerd, in het vliegtuig werd geladen en werd afgeworpen boven de Japanse stad.

De huiveringwekkende explosie wordt gefilmd door het raam van een ander, naast de Bockscar vliegend, vliegtuig.

De beelden zijn afkomstig van Los Alamos National Laboratory en zijn, op wat kleine aanpassingen van de beeldcontrasten, niet bewerkt. Wel zijn er teksten bij de stille beelden geplaatst, zodat duidelijk wordt wat er precies op de beelden wordt gedaan.

Bij het bombardement van Nagasaki vielen ongeveer 40.000 doden en 25.000 gewonden.