Hij zal alles glad strijken

Wie houdt voortdurend de blik op de medaillespiegel? Juist: Maurits Hendriks. Ooit hockeybondscoach, nu chef de mission van Nederland.

Van de (verdwenen) hockeyvereniging De Kromme Stok naar de kaarsrechte lijn van de Nederlandse vlaggenstok op de Olympische Spelen: Chef de mission Maurits Hendriks is de man die alles glad gaat strijken. Vorige week mat hij het wifi-signaal in het Olympisch dorp en constateerde dat het wereldwijde web niet helemaal ongeschonden doorkwam. Nu wel.

‘Struikel niet over de Olympische Ringen’, hield hij de Sotsji-sporters voor. In de voorbereiding vlogen hem zelf de ringen hem om de oren: vooral de kwalificatie van de hoogwaardigheidsbekleders bleek een drama. En dan is er nog de veiligheid: mogen onze jongens en meisjes hun Elmex ondanks het explosiegevaar gewoon mee het terrein op nemen? Wie houdt in de chaos nog de blik op de medaillespiegel?

Maurits Hendriks. Hij weet dat je niet geliefd hoeft te zijn om te winnen. Veertien jaar geleden was hij hockeybondscoach op de Spelen in Sydney. De spelers vonden hem niks. Een perfectionist. Geen leider. Prompt coachte hij de muitende en mokkende mannen met stokken naar de gouden medaille. Zo zal het in Sotsji ook wel gaan: Hendriks wijst de weg naar de pot met gouden medailles aan het einde van de regenboog. Alleen nog even een ander woord voor regenboog zoeken.