Het noorderlicht zien en sterven

Illustratie Thinkstock

1 Noorwegen is de place to be

Van de Lofoten (eilandengroep voor de kust van Noorwegen) tot aan de Noordkaap komt het noorderlicht wereldwijd het vaakst voor. Tromsø (60.000 inwoners) ligt op amper twee uur vliegen van Oslo en is een prima vertrekpunt om het binnenland in te gaan of expedities te boeken. Deze ‘Gateway van de Artic’ ligt op dezelfde breedtegraad als Alaska en Siberië en is van oudsher het startpunt van de meeste poolexpedities.

2 Januari, februari, maart

Van half september tot eind maart kun je het noorderlicht zien. Maar niet iedere maand is even praktisch. Van september tot november is het namelijk nat en daarmee vaak bewolkt (je hebt een heldere lucht nodig om het noorderlicht te kunnen zien). Ook kun je je van tevoren afvragen of je Noorwegen bij daglicht zou willen zien. Zo ja, dan is december (de maand die zich kenmerkt door de poolnachten waarbij de zon een periode lang helemaal niet opkomt of maar heel even) wellicht te donker. Januari, februari en maart kenmerken zich door heldere luchten, licht én lange avonden.

3 Boek aparte tickets

Je kunt een vlucht Amsterdam-Tromsø boeken zodat je koffer – eenmaal ingecheckt – vanzelf op de plaats van bestemming aankomt. Maar dan heb je wel kans op een transfer van 16 uur in bijvoorbeeld Helsinki – en dat is best lang. Boek je twee aparte vluchten, zorg dan dat er genoeg tijd tussen zit (minstens twee uur, liever langer in verband met mogelijke vertraging) om je koffer opnieuw te kunnen inchecken. Een retour kost, afhankelijk van wanneer je boekt en aanbiedingen, rond de 250 euro per persoon. Vanaf de luchthaven brengt de airport-expresbus je naar je hotel, een kleine vier kilometer verderop.

4 Stop alles in je handbagage

Reis je eerst met KLM en daarna met Norwegian, trek je skikleren dan alvast maar aan en beperk je tot de handbagage. KLM en Norwegian hebben namelijk geen samenwerkingsverband. Dat betekent dat jij, als de eerste vlucht vertraging heeft waardoor je de aansluitende vlucht dreigt te missen, officieel verplicht bent je koffer op te halen en een nieuw ticket te kopen voor je vervolgvlucht. Goedkoper zou het zijn om je koffer te laten staan – met het risico dat je alles kwijt bent en je de marechaussee op je dak krijgt. Heb je meer spullen dan in je handbagage past? Boek dan twee aparte vluchten bij dezelfde maatschappij: zo weet je zeker dat je bagage teruggevonden wordt.

5 Lange onderbroek mee

Zorg dat je warme onderkleding bij je hebt: liefst wol of thermos. Ter plekke kun je sneeuwlaarzen huren of kopen. Als je een nachtelijke excursie maakt, krijg je een skipak te leen van je gids. Stel je (spiegelreflex)camera alvast in op oneindig en bewaar ‘m ergens waar het warm is – want in het binnenland kan het rustig min twintig graden zijn en daardoor loopt je batterij sneller leeg en sta je met lege handen als het licht zich aandient. Ook praktisch: een Platinum- of Gold-creditcard zodat je nog eens een wijntje kunt drinken (15 euro per glas) of een excursie kunt maken (vanaf ongeveer 80 euro p.p.)

6 Als je het doet, doe je het goed

Als je in Tromsø blijft, kun je het noorderlicht vanuit je hotelkamer zien (als het sterk is), maar door de lichtvervuiling is dat minder indrukwekkend dan buiten de stad. Er gaan bussen, sneeuwscooters, hondensleeën, rendieren en Hurtigruten (enorme rondvaartboten die de fjorden afzakken). Anders dan bij ons zijn dergelijke excursies geen toeristenfuiken, maar honderd procent de moeite waard. En als je dan toch al zo ver bent gekomen... Eén tip: doe je research thuis, maak je reservering online en laat je op de betreffende dag ergens oppikken, want bij de lokale VVV tref je een heleboel toeristen die allemaal hetzelfde willen als jij – en dat is niets van je kostbare vakantietijd verliezen. Kijk op hurtigruten.com, visittromso.no en lyngsfjord.no

7 Lyngen Lodge

Voor de ultieme ervaring slaap je een nacht in een traditioneel nomadische tent of ga je naar Lyngen Lodge. Daar zijn 16 slaapplaatsen en heb je een wel heel betrouwbare klok: de vrouw des huizes maakt je wakker zodra het Noorderlicht zich laat zien. Goedkoop is anders (ongeveer 200 euro per persoon per nacht) maar dat is inclusief eten én noorderlicht. Hoop je.

Kijk op Lyngenlodge.com

8 Houd het weerbericht in de gaten

Eenmaal in Noorwegen is het nog altijd niet zo dat de lucht vanzelf groen, rood of blauw kleurt. Download de apps Aurora Forecast voor het weerbericht per uur of Aurora van het geofysisch instituut in Alaska, en zorg dat je tussen 18.00 en 01.00 niets te doen hebt, zodat je je kans kunt grijpen zodra die zich aandient.

9 Beklim een berg

Hoewel ‘het Parijs van het Noorden’ een beetje doet denken aan een provinciestadje uit een boek van Stephen King (alles is bevroren en de zon laat zich amper zien) kunnen natuurliefhebbers hier helemaal los in de omgeving. Van snowkiten tot skiën en langlaufen tot expedities met huiden onder je schoenen – alles kan. En er zijn amper skiliften, dus je hebt de bergen helemaal voor jou alleen. Let op: boek je trip niet in december, maar ga in januari of februari – tenzij je graag in het donker skiet.

10 Snuif cultuur

Je kunt naar het Polar Museum. Daar leer je alles over de vroegste poolexpedities – maar met een half uur ben je er wel doorheen. Hoewel het museum vier sterren krijgt op Tripadvisor, wordt niet iedereen even gelukkig van al die dood geknuppelde zeehondjes. Beter ga je in januari, dan wordt in Tromsø ook het filmfestival gehouden. Voor muziekfanaten is er een week later het Noorderlichtfestival. Van filmhuis tot bank, kerk en bioscoop: overal maken beroemde en aanstormende talenten er een intiem feestje van. Dit jaar waren de highlights de dochter van Nina Simone (Simone sings Nina) en het Russische Bolshoi ballet. Voorstellingen beginnen al om 16.00 uur. Daarna heb je tijd zat om naar de sterrenhemel te kijken. Kijk op Nordlysfestivalen.no en tiff.no