Gewelddadige protesten tegen corruptie en armoede in Bosnië

Foto Reuters

Brand in een overheidsgebouw in de Bosnische stad Tuzla, vrijdag. In meerdere steden in Bosnië en Herzegovina braken vrijdag gewelddadige protesten uit tegen de corruptie en het machtmisbruik van de politieke klasse. In regeringsgebouwen, waaronder het presidentieel paleis in de hoofdstad Sarajevo, werd brand gesticht. Duizenden mensen waren op de been; in Sarajevo schoot de politie met rubberkogels. Het gaat om de ernstigste onrust in Bosnië sinds de oorlog van 1992-1995. In tegenstelling tot het geweld van destijds zijn de huidige onlusten niet etnisch van aard. Actievoerders spreken van de ‘Bosnische lente’. De aanleiding van de eerste protesten in Tuzla afgelopen week was het ontslag van arbeiders van een geprivatiseerde fabriek. Het steekt Bosniërs dat rijke zakenlieden en politici profiteren van de privatiseringen, terwijl de bevolking arm blijft. De werkloosheid bedraagt meer dan 40 procent. Het rijkere buurland Kroatië is inmiddels EU-lid. Het Bosnische politieke systeem waarin etnische groepen de macht moeten delen, resulteert in stagnatie.