En dan is er sport

De Olympische Winterspelen zijn begonnen en voordat ze gisteren naar de officiële openingsceremonie gingen, vonden president Poetin en premier Rutte nog even tijd elkaar te spreken. Kortstondig voor de camera’s, maar vooral, vanzelfsprekend, achter gesloten deuren. De Nederlandse minister-president stuurde na het gesprek een tweet de wereld in: ‘Zorgen Nederlandse regering en bevolking overgebracht over mensenrechten en specifiek over rechten LTHB’ers in Rusland.’ Of het helpt, deze speciale aandacht van een Nederlandse premier voor homo’s en andere seksuele minderheden in het land van Poetin, is de vraag. Scepsis is geboden.

Maar: zouden deze Olympische Spelen niet in en bij Sotsji worden gehouden, dan was de kans uiterst klein dat op 7 februari 2014 een Nederlandse premier de Russische president op de discriminerende wetgeving over homo’s in diens land zou hebben gewezen. Rutte heeft gedaan wat de Russische LTHB-beweging vroeg: boycot de Spelen niet, kom langs en schenk aandacht aan onze positie. En zo geschiedde. Bijvoorbeeld de president van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), de Duitser Bach, ging Rutte al voor in zijn oproep aan de Russen om, zoals het Olympisch Handvest voorschrijft, elke vorm van discriminatie af te wijzen.

Om meer redenen was de keuze voor de Russische badplaats Sotsji ongelukkig. Bovendien zijn de kosten voor deze Spelen totaal uit de hand gelopen, waarvoor Rusland de verantwoordelijkheid draagt.

Maar het is ook, zoals Poetin gisteren zei: het gaat nu om de sport. Om de prestaties, de dramatiek, de overwinningen en de nederlagen. Olympische Spelen zijn een mooie traditie en ja, ze kosten veel geld, waarvan het economisch nut twijfelachtig is. Zoals dat voor meer evenementen geldt: ze zijn er voor de actieve en vooral passieve recreatie van, in dit geval, miljoenen belangstellenden. Dat mag wat kosten.

De Olympische Spelen zijn een traditie die, de Zomerspelen in het bijzonder, nationaliteiten uit de hele wereld bijeenbrengen. Traditioneel hebben de Verenigde Naties in november met algemene stemmen een resolutie aangenomen, waarin alle lidstaten werden opgeroepen gedurende de Spelen een wapenstilstand in acht te nemen. Het gebeurde in aanwezigheid van de IOC-voorzitter, wiens organisatie waarnemer bij de VN is. Een loos gebaar, maar toch.

Secretaris-generaal Bang Ki-moon van de VN sprak deze week in Sotsji hoogdravende, maar ook mooie woorden over de universele mensenrechten. Zoals van de homo’s in Rusland. Wie komt daar na deze Spelen nog voor op? Of wordt het wachten op het wereldkampioenschap voetbal, over vier jaar? Gastheer voor dit toernooi in 2018: Rusland.