Eerste goud in Sotsji voor Amerikaan Sage Kotsenburg

De Amerikaan Sage Kotsenburg na zijn overwinning op de slopestyle.
De Amerikaan Sage Kotsenburg na zijn overwinning op de slopestyle. Foto AFP/ Franck Fife

Het allereerste goud op de Olympische Winterspelen in Sotsji is voor de Amerikaan Sage Kotsenburg. De snowboarder won het onderdeel slopestyle dankzij een sterke eerste run. Het spectaculaire snowboardonderdeel beleefde zijn debuut in Sotsji. Het zilver was voor de Noor Staale Sandbech, het brons voor de Canadees Mark McMorris.

De eerste afdaling van Kotsenburg was 93,50 punten waard, maar er maximaal 100 te verdienen waren. De beste van twee runs telde, maar niemand kwam nog bij de score van de Amerikaan in de buurt. Sandbech kwam tot 91,75 punten, de beste run van McMorris werd beoordeeld met 88,75 punten. De Zweed Sven Thorgren en de Canadees Maxence Parrot belandden naast het podium.

Vooral de vijfde plek voor Parrot was een verrassing te noemen. Parrot, als winnaar van dit onderdeel op de prestigieuze X Games, was favoriet te noemen. Die favorietenrol leek hij op het eerste oog tijdens zijn tweede run waar te maken, die indruk wekte. De jury beoordeelde de afdaling echter minder dan verwacht.

Bekendste snowboarder zegde eerder af

De bekendste snowboarder van de wereld, Shaun White, winnaar op de halfpipe vier jaar geleden, besloot niet mee te doen op dit onderdeel. De baan zou een te groot risico geven voor blessures.

Nederlandse Maas morgen in actie op onderdeel

Ook Nederland is actief op de slopestyle, bij de vrouwen. Cheryl Maas komt morgen uit in de halve finale. Tijdens de voorronde, donderdag, stelde ze teleur en kwam ze twee keer ten val. Daarom moet ze zich in de halve finale zien te plaatsen voor de finale.