Economisch wordt ’t zomer

„Op 15 januari piekte de AEX op 408,93 punten, sindsdien staat de index onder druk. De vraag rijst of we het hoogtepunt van dit jaar al hebben gehad. Ik denk het niet. Volgens de vierjarige cyclus staan we aan het begin van de economische zomer, doorgaans een periode waarin aandelen het goed doen. Daarnaast is sparen langzaam arm worden met de huidige lage rente. Dat maakt dividendaandelen, hoewel risicovoller dan sparen, een goed alternatief. Ook al zijn we technisch gezien inmiddels gezakt tot de onderkant van het zogeheten stijgende trendkanaal, toch blijft het positieve beeld voor de AEX op lange termijn intact. Wel is het belangrijk dat we niet door de ondergrens zakken, dat zou de positieve tendens veranderen. Fundamentele aandachtspunten zijn de mogelijke Griekse steunoperatie in de tweede helft van dit jaar en een verder afzwakkende groei in China en Japan.”