Als we de lonen nu eens verdubbelen

Ik lees altijd met veel belangstelling de column van Marike Stellinga.

Zo ook op zaterdag 1 februari, toen ze in deze krant schreef over Ben Bernanke die al vóór zijn aantreden als baas van de Amerikaanse centrale bank de bijnaam ‘Helicopter Ben’ verwierf. Zijn recept tegen een grote economische crisis was: pomp bakken geld de economie in, desnoods gooi je de bankbiljetten uit een helikopter.

In deze krant noemde Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie aan de UvA, op zaterdag 4 januari zíjn recept voor het oplossen van de crisis: de Henry Ford van de eenentwintigste eeuw zou al lang moeten zijn opgestaan.

De achturige werkdag van vijf dollar waarmee Ford honderd jaar geleden in één klap het arbeidsloon verdubbelde, was gebaseerd op het proto-Keynesiaanse inzicht dat omzet en winst koopkrachtige vraag vereisen, legt Engelen uit. Alleen als Ford zijn mensen goed betaalde konden ze immers zo’n zwart T-Fordje kopen.

In 2014 staan we volgens Engelen voor dezelfde vraag: hoe kunnen we het kapitalisme dienstbaar maken aan de burgers?

Het antwoord is volgens hem niet ingewikkeld. „Betaal fatsoenlijke lonen, kom je belastingplichten na, ruim je rotzooi op, hou je aan democratische normen en stop de race naar de bodem.”

Kan Marike Stellinga ons in één van haar volgende columns eens uitleggen waarom 700 miljard dollar pompen in de economie wel heeft gewerkt (want zo lijkt het) en het in één klap verdubbelen van de lonen niet zou werken?