Doctor honoris causa Paul Polman

Een eredoctoraat is het ultieme relatiegeschenk. Degene die het te beurt valt, moet een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd. Ofwel in de wetenschap, ofwel op maatschappelijk gebied of in de politiek. Welke Nederlanders een eredoctoraat ontvingen? Albert Heijn, de kleinzoon van de oprichter van de gelijknamige supermarktketen. Oud-premiers Wim Kok, Ruud Lubbers en Jan-Peter Balkenende. Verder, onder anderen: (toen nog) koningin Beatrix, Joop van den Ende en Harry Mulisch. Niet zelden is iemand die een eredoctoraat krijgt, al lang en breed gepensioneerd. Of in ieder geval niet meer actief in de functie die hem (of haar) de titel opleverde.

Binnenkort kan een opvallende naam aan bovenstaand rijtje worden toegevoegd: Paul Polman, de topman van het levensmiddelenconcern Unilever, krijgt in juni van de Rijksuniversiteit Groningen een maatschappelijk eredoctoraat, zo maakte de universiteit afgelopen week bekend. Polman is oud-student van de RUG. Volgens het persbericht „inspireert Polman niet alleen de mensen in zijn eigen organisatie, maar is [hij] vooral ook een voorbeeld voor de studenten die wij in Groningen opleiden.”

Met pensioen gaat Polman voorlopig nog niet, zo verzekerde hij onlangs in deze krant. „Ik heb er zin in en ik heb nog veel energie.”