Dekker wil af van kritiek op Citotoets

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) wil dat de kritiek op toetsen in het basisonderwijs ophoudt. Volgens hem wordt ten onrechte een “spookbeeld” gecreëerd dat het basisonderwijs een afrekencultuur kent. “Dat is niet bevorderlijk”, zegt de bewindsman vandaag in Trouw.

Foto ANP / Martijn Beekman

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) wil dat de kritiek op toetsen in het basisonderwijs ophoudt. Volgens hem wordt ten onrechte een “spookbeeld” gecreëerd dat het basisonderwijs een afrekencultuur kent. “Dat is niet bevorderlijk”, zegt de bewindsman vandaag in Trouw.

Dekker vindt het een slechte ontwikkeling dat middelbare scholen een toelating laten afhangen van de score van een leerling op de Citotoets. Die houding heeft er volgens de bewindsman voor gezorgd dat kinderen en vooral ouders de Citotoets beschouwen als een soort eindexamen van de basisschool, met enorme nervositeit tot gevolg.

De bewindsman zegt in het interview zich te hebben verbaasd over de steeds veranderende houding van de Tweede Kamer tegenover de toets.

“Ik vind het ook uitermate zorgelijk. Het is funest voor het onderwijs als de Kamer elke drie, vier jaar op zulke fundamentele dingen de koers wil bijstellen.”

Vorige maand pleitte een groep schooldirecteuren nog voor afschaffing van de toets, die volgende week door ruim 164 duizend achtstegroepers gemaakt wordt. Ze storen zich eraan dat de inspectie de toets gebruikt als ijkpunt voor onderwijskwaliteit en dat creativiteit en technisch inzicht niet worden beloond.

(Novum)