Jeugdpsychiatrie en -psychologie is een vak

Sommige leden van de Eerste Kamer zeggen dat ze nog nooit zo’n sterke lobby hebben meegemaakt tegen een wet als bij deze Jeugdwet. Vooral het weghalen van de jeugd-ggz uit het zorgsysteem en het onderbrengen bij de gemeenten stuit op bezwaren. Dinsdag zal een petitie daartegen worden aangeboden die door bijna 100.000 mensen is ondertekend, waaronder 1.100 hoogleraren en 60.000 ouders met kinderen in de jeugd-ggz, met psychische klachten als angststoornissen, depressie en schizofrenie. Ook Zorgverzekeraars Nederland, de KNAW, de Orde van Medisch Specialisten en andere medische beroepsverenigingen spraken zich uit tegen de overheveling.

Jeugdpsychiatrie en -psychologie zijn een medische aangelegenheid, stellen zij. Kennis op peil houden is nodig – behandelingen verbeteren voortdurend door inbedding in het medisch systeem en door aansluiting met volwassenenpsychiatrie. Zorgverzekeraars, die nu bepalen hoeveel van deze zorg vergoed wordt, zijn kundige gesprekspartners. Maar straks beslissen gemeenten welke psychische zorg ze aanbieden. Omdat bij de Jeugdwet de nadruk ligt op preventie en opvoedondersteuning, zijn tegenstanders bang dat de jeugdpsychiatrie niet voldoende serieus wordt genomen.

Omdat gemeenten ook flink moeten bezuinigen op de jeugdzorg, vrezen ouders en professionals voor het aanbod. Bovendien, zeggen zij: 70 procent van de kinderen met geestelijke problemen heeft niet óók te maken met jeugdzorg: die samenloop bestaat maar in 30 procent van de gevallen.