Bladenuitgever Sanoma lijdt groot verlies

Dagobert Duck liet vrijdag via Twitter – ruim 31.000 volgers – al weten dat het Finse mediaconcern Sanoma van hem geen hulp hoeft te verwachten. „Sorry, maar ik zit even krap. Mijn achtbanenfabriek is gisteren over de kop gegaan.”

Sanoma had net bekendgemaakt dat het over 2013 een verlies van 332,3 miljoen euro had geleden – op een omzet van ruim 2,2 miljard euro. Een jaar eerder werd nog winst gemaakt: 149 miljoen euro.

Het beursgenoteerde Sanoma is in Nederland onder meer uitgever van Donald Duck, Libelle, en Autoweek. In oktober vorig jaar kondigde het bedrijf een reorganisatie aan in Nederland, waarbij 32 tijdschriften te koop werden gezet.

Sanoma probeert het bedrijfsmodel van papier naar digitaal om te buigen. Naast een tegenvallende omzet van de tijdschriften kampt het bedrijf met problemen bij de televisieactiviteiten. Sanoma kocht in 2011 een meerderheidsbelang in SBS, dat de zenders SBS6, Veronica en NET 5 exploiteert. De inkomsten van dit overgenomen bedrijf vallen een beetje tegen.

Eén ding steeg het afgelopen jaar wel bij Sanoma, dat was het kasgeld. Dat bedrag groeide met 4 miljoen euro tot 171 miljoen euro. Meer geld in kas. Precies zoals Dagobert Duck het graag ziet.