‘Antibetogers’ verzamelen zich in Kiev

Twee demonstranten koken in het tentenkamp in Kiev. AFP / Martin Bureau

Enkele duizenden mensen die de al maanden aanhoudende demonstraties tegen de Oekraïense regering beu zijn, hebben zich vandaag verzameld bij een van de barricades van de protestbeweging. Het lijkt erop dat ze aansturen op een confrontatie met de betogers, meldt persbureau AP. Die betogers hebben aan de andere kant van de barricade hun tentenkamp opgeslagen.

Naar schatting tweeduizend ‘antidemonstranten’ hielden het verkeer op de belangrijkste straat in de Oekraïense hoofdstad tegen en legden banden op het wegdek. De groep wil op vreedzame wijze duidelijk maken tegen de demonstraties te zijn, zei Igor Polisjtsjoek, een van de deelnemers.

De ‘antidemonstranten’ zijn van mening dat de protestacties het land in een politieke crisis hebben gedompeld en klagen dat de politie te mild optreedt tegen de demonstranten, die bijvoorbeeld het gemeentehuis van Kiev al lange tijd bezetten.

‘Fuck the EU’

Ondertussen tonen uitgelekte gesprekken hoezeer de Verenigde Staten en Europa van mening verschillen over de aanpak van de crisis in Oekraïne sinds president Janoekovitsj in november een associatieverdrag met de Europese Unie afwees.

Donderdag bleek het grote ongeduld van de Amerikaanse onderminister voor Europese Zaken, Victoria Nuland, die in een telefoongesprek met haar ambassadeur in de Oekraïense hoofdstad Kiev “Fuck the EU!” zegt. Europese steun voor een nieuwe regering in Kiev interesseert haar niet.

‘Fuck the EU’:

Vrijdag vroeg Helga Schmid, een hoge Brusselse diplomaat, zich op haar beurt in een gesprek met de EU-ambassadeur in Kiev vertwijfeld af waarom de Amerikanen de Europese aanpak “te soft” vinden.

Beide gesprekken zijn te horen via YouTube.

De onenigheid tussen de VS en Europa gaat in de eerste plaats over sancties tegen hoge Oekraïense functionarissen en oligarchen. De Amerikanen zijn daarvoor, maar de meeste EU-landen voelen er weinig voor. Ze wijzen op de situatie in Wit-Rusland, waar sancties ook niet werken.

De Russen zijn woedend over de manier waarop de VS zich “op botte wijze mengen” in het conflict, zoals een functionaris van het Kremlin zei. Mogelijk wil Rusland met het laten uitlekken van de gesprekken de verdeeldheid tussen de VS en de EU versterken.