Weer rellen in Rio na verhoging van openbaar vervoersprijzen

Actievoerder, gisteren in Brazilië.
Actievoerder, gisteren in Brazilië. foto AP

In Brazilië is opnieuw onrust ontstaan over prijzen in het openbaar vervoer. In Rio de Janeiro kwam het gisteren in het spitsuur tot gewelddadigheden tussen circa 800 demonstranten en de oproerpolitie. Bij het Centraal Station vlogen traangasgranaten, stenen en benzinebommen over de hoofden van forensen heen en weer. Er vielen zeven gewonden, onder wie een cameraman, en er werden twintig arrestaties verricht. Het station werd gedurende een paar uur afgesloten waardoor duizenden reizigers strandden.

Vorige week kondigde de burgemeester van Rio een prijsverhoging van 9 procent aan op de ov-prijzen. Een enkeltje voor de bus kost vanaf vandaag 3 reais (0,96 euro) in plaats van 2.75 reais (0,88 euro). Vorig jaar mei was een dergelijke prijsverhoging in São Paolo aanleiding voor uiteindelijk landelijke protest tegen de slechte staat van publieke voorzieningen als zorg, onderwijs en openbaar vervoer.

Demonstranten verzetten zich tegen het feit dat de regering grote bedragen uitgaf aan projecten voor het WK voetbal komende zomer en de Olympische Spelen van 2016, die beide in Brazilië plaatsvinden. Eind juni 2013 gingen in Braziliaanse steden tijdens de Confederations Cup miljoenen mensen de straat op. Gedurende de zomer hielden de protesten aan. In aanloop naar het WK komende zomer worden nieuwe protesten verwacht.

Onder druk van de protesten verlaagde São Paolo de busprijzen weer.