Voorzichtig optimisme bij ArcelorMittal

’s Werelds grootste staalconcern, ArcelorMittal, leed in het vierde kwartaal een kleiner verlies dan een jaar eerder en is „voorzichtig optimistisch over 2014”. Dat zei topman Lakshmi Mittal in een toelichting op de vanmorgen gepubliceerde jaarcijfers.

De winst voor rentelasten en afschrijvingen (ebitda) daalde van 7,7 miljard dollar in 2012 naar 6,9 miljard dollar (5,1 miljard euro) afgelopen jaar. Voor dit jaar verwacht topman Mittal een verbetering naar 8 miljard dollar.

ArcelorMitttal leed in het vierde kwartaal een verlies van 1,2 miljard dollar. In dezelfde periode een jaar daarvoor was het verlies nog 3,8 miljard dollar. Bij het grootste staalconcern in de wereld werkten eind december 232.000 mensen, dat was 14.000 minder dan een jaar eerder.

De omzet bedroeg afgelopen jaar 79,5 miljard dollar, bijna 6 procent minder dan in 2012. In Europa ligt de vraag naar staal zo’n 30 procent onder het niveau van 2007, het jaar waarin het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers de huidige crisis inluidde. De vraag naar staal is laag, doordat de productie in de belangrijkste twee afzetmarkten – auto-industrie en bouwsector – is ingezakt.

Afgelopen jaar steeg de staalproductie bij ArcelorMittal met 3 procent tot ruim 91 miljard ton, dat is ongeveer 7 procent van de wereldproductie. De verwerking van ijzererts nam met ruim 4 procent toe tot 58 miljard ton.

De verbetering van het bedrijfsresultaat naar 8 miljard dollar dit jaar komt ondermeer door de getroffen bezuinigingsmaatregelen en een verwachte toename van de vraag naar staal met 3,5 tot 4 procent. Ook is de netto schuld van het staalbedrijf in het laatste kwartaal gedaald tot het laagste niveau sinds Arcelor en Mittal Steel in 2006 samen gingen. Lakshmi Mittal verwacht dat het bedrijf komende tijd beter in staat zal zijn de groeiende Noord-Amerikaanse markt te bedienen door de voorgenomen overname van een fabriek van ThyssenKrupp in Alabama.

Voor Europa verwacht ArcelorMittal een groeiende vraag naar staal van 1,5 tot 2,5 procent. Concurrent Tata Steel is minder optimistisch. Dit concern maakte deze week bekend dat 200 banen in IJmuiden worden schrapt. Tata Steel kampt met een grote schuld en een tegenvallende staalmarkt en wil de kosten van de ondersteunende functies met 20 procent verlagen. Drie jaar geleden schrapte het staalbedrijf al 1.000 van de toen ruim 10.000 banen in IJmuiden, vorig voorjaar nog eens 240 banen.

In een pact dat Tata Steel vorig jaar sloot, werd afgesproken dat er tot 2016 geen gedwongen ontslagen zouden vallen. De ondernemingsraad wil het bedrijf aan dat pact houden.

Eind jaren zeventig werkten er 22.000 mensen in IJmuiden bij de Koninklijke Hoogovens, nu nog 9.000.