Vijf wedstrijden eredivisie niet door vanwege nucleaire top - AZ protesteert

Vijf wedstrijden in de eredivisie gaan in het weekeinde van 21 maart niet door vanwege de nucleaire top die rond die tijd in Den Haag wordt gehouden. Dat meldt de KNVB. Heracles Almelo – Feyenoord, FC Twente – ADO Den Haag, Go Ahead Eagles – NAC Breda, FC Utrecht – SC Cambuur en RKC Waalwijk – Ajax zijn verplaatst, omdat er te weinig agenten beschikbaar zijn.

Foto ANP / Koen van Weel

Vijf wedstrijden in de eredivisie gaan in het weekeinde van 21 maart niet door vanwege de nucleaire top die rond die tijd in Den Haag wordt gehouden. Dat meldt de KNVB. Heracles Almelo - Feyenoord, FC Twente - ADO Den Haag, Go Ahead Eagles - NAC Breda, FC Utrecht - SC Cambuur en RKC Waalwijk - Ajax zijn verplaatst, omdat er te weinig agenten beschikbaar zijn.

Op 24 en 25 maart komen in Den Haag wereldleiders bijeen tijdens de Nuclear Security Summit om te spreken over nucleair terrorisme. De top wordt de grootste politieoperatie ooit. Er worden 13.000 agenten ingezet en de Randstad komt vrijwel plat te liggen. Er wordt ernstige verkeershinder verwacht.

Vanwege de druk op de politie door de top heeft de KNVB vandaag met het ministerie van Veiligheid, politie en burgemeesters afgesproken toch nog voetbalwedstrijden in het weekeinde voorafgaand aan de top uit te stellen. Naast de genoemde wedstrijden zijn dat ook voetbalwedstrijden van de Jupiler League: Almere City FC - Excelsior en MVV Maastricht - FC Den Bosch.

Eerder meldde onder meer de Telegraaf dat de burgemeesters van de negen speelsteden de wedstrijden in het weekend allemaal wilden schrappen. Dat gebeurt dus niet: een deel van de wedstrijden gaat wel gewoon door. De partijen hebben deze week overlegd en zijn overeengekomen dat AZ - PEC Zwolle, sc Heerenveen - NEC, FC Groningen - Vitesse, en PSV - Roda JC in de Eredivisie wel door kunnen gaan, eventueel onder bepaalde voorwaarden. De uitgestelde eredivisiewedstrijden worden begin april gehouden. In het weekend na de top gaan alle wedstrijden gewoon door.

Update 18.55 uur: AZ heeft bij de KNVB geprotesteerd tegen de beslissing om de vijf eredivisieduels vanwege de nucleaire top af te gelasten. Dat meldt persbureau Novum. Niet omdat hun wedstrijd is afgelast, maar juist omdat ze moeten spelen: de Alkmaarders vinden het oneerlijk dat zij wel in actie moeten komen tegen PEC Zwolle, maar dat het duel van Ajax bij RKC is uitgesteld. AZ wil een gelijke behandeling in de aanloop naar de halve finale van de KNVB op 27 maart.

KNVB teleurgesteld

De KNVB zegt op haar website “teleurgesteld” te zijn over de uitkomsten van “de inspanningen van het ministerie van Veiligheid & Justitie, de burgemeesters en de politie om zo veel mogelijk wedstrijden door te laten gaan”:

“Eind maart bevinden de competities zich in de beslissende fase als het gaat om de strijd om de titels, promotie en degradatie. Juist dan zijn sportieve uitgangspunten zoals het bewaken van het uit- en thuisritme, maximale rust tussen de wedstrijden en een gelijk aantal wedstrijden in de competitie van cruciaal belang.”

Dat wordt nu moeilijk zegt de bond. KNVB voegt toe:

“De KNVB is teleurgesteld over de uitkomsten van het overleg van vanmorgen en over het gegeven dat de wedstrijden noodgedwongen – mede in verband met Europees voetbal - op supportersonvriendelijke tijden moeten worden gespeeld. De voetbalbond laat weten de betaaldvoetbalwedstrijden juist te organiseren voor de 7,8 miljoen Nederlandse voetballiefhebbers. Zij zijn nu de dupe en worden geconfronteerd met speeldata en -tijden waarop het vele malen lastiger is de wedstrijden te bezoeken of live op televisie te volgen.”

Al in 2012, bij het inplannen van de wedstrijden voor het huidige voetbalseizoen, had de KNVB rekening gehouden met de nucleaire top. Vanwege de druk die de top op de Randstad zou geven, is er toen voor gezorgd dat de wedstrijden in het Eredivisieweekend voorafgaand aan de top buiten het gebied zouden plaatsvinden.