Homoactivisten gearresteerd in Moskou en Sint-Petersburg

Foto ANP / EPA / Axel Heimken

Op de openingsdag van de Olympische Winterspelen heeft de Russische politie in Moskou en Sint-Petersburg activisten aangehouden die demonstreerden voor homorechten.

Dat meldt persbureau Associated Press vanavond. Zo werden in Moskou tien activisten gearresteerd nadat zij met regenboogvlaggen demonstreerden op het Rode Plein.

In Sint-Petersburg hadden vier demonstranten een spandoek uitgerold met het discriminatieverbod uit het Olympisch handvest. De actie op het Vasiljevski-eiland in de stad was maar van korte duur omdat de politie volgens de lokale activiste Natalia Tsimbalova het viertal al snel arresteerde.

De acties waren in strijd met een onlangs ingevoerde wet die homopropaganda onder minderjarigen verbiedt. De wet is fel bekritiseerd door andere landen en heeft geleid tot een storm aan protest over de behandeling van de LGBT-gemeenschap in Rusland.