Veel scepsis na akkoord over humanitaire hulp aan Homs

Rebellen en het regime hebben een wapenstilstand gesloten in Homs. Maar de VS twijfelen aan de intenties van het regime.

Na dagen van gedetailleerde onderhandelingen hebben het Syrische regime en de rebellen gisteren een akkoord gesloten over een tijdelijke wapenstilstand, zodat burgers kunnen worden geëvacueerd uit het belegerde oude centrum van Homs. Dat heeft het regime gisteren gezegd. De evucatie zou vandaag beginnen. De wapenstilstand zou ook gebruikt kunnen worden voor de levering van hulp aan de naar schatting 3.000 burgers die vastzitten in de oude stad.

De Verenigde Naties zijn geen partij in het akkoord, maar verwelkomden het nieuws dat er een „humanitaire pauze” was afgesproken met het regime. De rebellen hebben nog niet gereageerd, maar het Rode Kruis heeft signalen gekregen dat ze het akkoord zullen steunen. Eerdere plannen voor de evacuatie van burgers ketsten echter op het laatste moment af.

„Het akkoord staat toe dat onschuldige burgers die zijn omsingeld in de oude stad – onder wie vrouwen en kinderen, ouderen en gewonden – de kans krijgen weg te komen. De achterblijvers krijgen humanitaire hulp”, zei de Syrische minister van Buitenlandse Zaken. Maar „onschuldige burgers” is een vage term. Bovendien voegde hij eraan toe: „De enige voorwaarde is dat deze hulp niet gaat naar terroristen of gewapende groepen.”

De VS trokken de intenties van het regime meteen in twijfel. „Gezien het feit dat het regime tot nu toe iedereen in oppositiegebied een terrorist heeft genoemd, en ze ook als zodanig heeft aangevallen, hebben we redenen heel sceptisch te zijn”, zei Samantha Powers, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties.

De VN en hulporganisaties hebben voedsel en medische hulp klaarstaan aan de rand van Homs. Die kunnen geleverd worden zodra de veiligheid gewaarborgd is. Maar een Amerikaanse regeringswoordvoerder zei: „We moeten het regime geen compliment geven voor het leveren van een paar dagen voedsel aan uithongerde mensen. Dit hadden ze al lang gedaan moeten hebben.” (AP, Reuters)