Uitgelekt gesprek onderminister VS over Kiev-koers: ‘Fuck the EU’

Onbekommerd bespraken de Amerikaanse ambassadeur en een onderminister van BZ de politieke crisis in Oekraïne.

Het Oekraïne-beleid van Europa is in Amerikaanse ogen slappe thee. In een uitgelekte conversatie tussen onderminister Victoria Nuland van Buitenlandse Zaken en de Amerikaanse ambassadeur in Kiev, laat Nuland zich onbekommerd uit over de wijze waarop de EU laveert om Rusland niet nodeloos te bruuskeren. „Fuck the EU”, zegt Nuland tegen VS-ambassadeur Geoffrey Pyatt. Nuland bedoelt te zeggen dat Europa te weinig druk uitoefent op de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj.

Ze heeft ook een oplossing voor dit probleem. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN zou de Nederlandse diplomaat Robert Serry moeten aanwijzen als speciaal gezant. Serry was na de soevereiniteitsverklaring van de voormalige Sovjetrepubliek in 1991 de eerste Nederlandse ambassadeur in het onafhankelijke Oekraïne.

Het is niet de eerste keer dat Nuland zo onbehouwen positie inneemt. In december, toen de politieke crisis in Kiev nog in een relatief geweldloze fase verkeerde, verklaarde Nuland zich openlijk solidair met het „Oekraïense volk dat zijn toekomst in Europa ziet”. Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, kwalificeerde haar gedrag toen als „hysterisch”.

In het telefoongesprek, dat via YouTube is vrijgegeven, laat ook ambassadeur Pyatt zich vrijmoedig uit. Hij noemt bokser Vitaly Klitsjko de enige „top dog” onder de oppositieleiders, maar vindt hem te „onervaren” om de regering te leiden.

Nuland en Pyatt maken zich vooral zorgen over de vraag hoe ze Klitsjko en de gematigde Arseni Jatsenjoek bij elkaar kunnen houden zonder de rechtse nationalist Oleg Tjagnibok „en zijn jongens” in de kaart te spelen.

Het State Department wil niet bevestigen dat de stemmen van Nuland en Pyatt zijn. Een woordvoerder in Washington opperde wel dat het lek het werk is van de Russische geheime dienst. „Dit is een nieuw dieptepunt in het Russische handelsmerk”.