Terugkijken: ‘ober, er zit een haar in mijn brood’

Foto ANP / Lex van Lieshout

Lekker gegeten net tijdens de lunch? Wie gisteravond de uitzending van het programma Keuringsdienst van Waarde had gezien, zal vast even gedacht hebben aan het bericht dat er soms haar in brood zit. Al is dat waarschijnlijk niet het geval in Nederland, de broodverbeteraar in brood bestaat hier uit plantaardige producten.

De bevindingen van het programma werden van de week al bekend. De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat broodverbeteraar, wat in bijna al het brood wordt gestopt, bestaat uit het aminozuur L-cysteïne. En dat zit in grote hoeveelheden in mensenhaar of eendenveren. Chinese fabrikanten blijken op grote schaal haar van kappers op te kopen om vervolgens het aminozuur eruit te halen en het daarna te verkopen aan broodfabrikanten.

Volgens EU-regels mag broodverbeteraar echter geen menselijk product bevatten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) liet vandaag dan ook weten geen aanleiding te zien voor een onderzoek naar Nederlands brood. De inspectie vindt het niet aannemelijk dat Nederlandse fabrikanten van bakkerijgrondstoffen het mensenhaar uit Chinese fabrieken verwerken.

Vooral arme mensen laten hun haar knippen in China en verkopen het aan de kapper, blijkt uit de uitzending. Schermafbeelding uitzending Keuringsdienst van Waarde / Uitzending Gemist

Volgens een woordvoerder zeggen fabrikanten van bakkerijgrondstoffen dat zij geen zaken doen met fabrieken die mensenhaar verwerken. Maar helemaal zeker kunnen we daar misschien toch niet van zijn. In de uitzending praat een verslaggever van het tv-programma op een beurs met Chinese fabrikanten. Een medewerkster van een fabriek vertelt eerst dat ze ook mensenhaar verwerken. Vervolgens wordt ze op de vingers getikt door een collega en is het verhaal ineens dat dit niet meer het geval is:

“Onze grondstof komt nu voornamelijk van eendenveren.”

Kijk hier de hele uitzending terug: