College Tour terugkijken: Dan Brown mocht Italië niet in van het Vaticaan

Het Vaticaan heeft ervoor gezorgd dat de Amerikaanse bestsellerauteur Dan Brown enige tijd niet welkom was in Italië. Het was voor hem “niet veilig” om het land te bezoeken. Dat zei Brown vanavond in het programma College Tour. Kijk de hele uitzending hier terug.

De acteurs Tom Hanks en Audrey Tautou met Dan Brown bij de presentatie van de de verfilming van The Da Vinci Code (Foto AFP)

Het Vaticaan heeft ervoor gezorgd dat de Amerikaanse bestsellerauteur Dan Brown enige tijd niet welkom was in Italië. Het was voor hem “niet veilig” om het land te bezoeken. Dat zei Brown vanavond in het programma College Tour. Kijk de hele uitzending hier terug.

De opname voor het programma, waarin de schrijver werd geïnterviewd door Twan Huys en studenten, werd vorige maand gemaakt in het Rijksmuseum.

Na publicatie van zijn boek The Da Vinci Code (2003) werd Brown naar eigen zeggen tegengewerkt door het Vaticaan:

“Ik werd vervolgd in verschillende vreemde rechtszaken. Een tijdje kreeg ik geen toestemming om naar Italië te gaan. Ik kreeg het advies dat het voor mij niet veilig was om te gaan.”

Huys toonde zich verbaasd over de kennelijke banden tussen Vaticaan en Italiaanse autoriteiten. Brown:

“Ik werd niet bedreigd, maar mijn advocaten adviseerden me om niet te gaan. Vanwege de rechtszaken zou ik het land misschien niet kunnen verlaten.”

Het was bekend dat het Vaticaan grote moeite heeft met Browns werk, maar niet dat er rechtszaken zijn aangespannen. Brown meldde hierover geen details.

Vorige maand werd bekendgemaakt dat Browns Inferno het bestverkochte boek van 2013 was. Er gingen volgens het CPNB een kleine 400.000 exemplaren van over de toonbank. Recensent Robert Gooijer schreef over Inferno:

“Het is niet opmerkelijk dat ook Inferno weer een groot verkoopsucces wordt. Het is wel opmerkelijk dat Inferno niet alleen veel beter is dan het abominabele vorige boek in de reeks, Het Verloren Symbool uit 2009, maar in veel opzichten ook beter is dan De Da Vinci Code. Dat komt doordat Brown het beproefde recept van zijn Langdon-reeks iets heeft aangepast waardoor het resultaat, zonder daarbij zijn fans af te schrikken, verteerbaarder wordt voor kritische lezers.”