Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Syrische onderminister: regering bij nieuw vredesoverleg, evacuatie Homs begonnen

Faisal Mekdad, de Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken.
Faisal Mekdad, de Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken. Foto Reuters

Het was na het vorige vredesoverleg in Genève, eind januari, een tijdlang onduidelijk, maar de Syrische regering van president Assad zal ook bij een tweede ronde aanwezig zijn. Dat zei de Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken, Faisal Mekdad, op de staatstelevisie, schrijft persbureau Reuters. Die tweede ronde staat voor maandag gepland.

Rusland, dat veel woordvoering lijkt te doen namens Syrië, had eerder al verzekerd dat de Syrische regering aanwezig zou zijn. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet ook weten dat een driedaags staakt-het-vuren is overeengekomen in Homs, zodat vandaag kan worden begonnen met de evacuatie van burgers die al anderhalf jaar in de stad vastzitten. Ook kan nu humanitaire hulp worden verleend aan de mensen die blijven.


Eerste ronde leverde niets op

Tijdens het eerste overleg tussen de Syrische oppositie en de regering van Assad werd niets wezenlijks bereikt. De oppositie eist een overgangsregering in het land, een waarin geen plaats is voor Assad. De regering wil vooral aandacht voor de bestrijding van terreur. Ze ging wel akkoord met het bekijken van het voorstel tot een overgangsregering, maar wilde die optie pas aan het einde van het overleg bespreken. Bovendien wil het regime de macht niet delen en is er geen sprake van een vertrek van Assad. De verwachting is dat die toezegging dus nergens toe zal leiden.

In Genève wordt geprobeerd tot een politieke oplossing te komen voor het al bijna drie jaar durende conflict in Syrië. Al ruim 130.000 mensen kwamen om, schrijft persbureau AP. Meer dan 2,3 miljoen mensen zijn het land ontvlucht.

Lees ook: de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen.