Azerbeidzjan wilde juryleden omkopen

De organisatie van het Eurovisie Songfestival neemt strenge maatregelen om te voorkomen dat er gesjoemeld wordt met de stemmen. Dat heeft de European Broadcasting Union (EBU), die het jaarlijkse festival organiseert, gisteren bekendgemaakt. De EBU had een onderzoek uitgevoerd, waarbij werd vastgesteld dat vorig jaar tijdens de editie in Zweden is geprobeerd om fraude te plegen. Azerbeidzjan zou hebben geprobeerd om juryleden om te kopen. Die poging is, aldus de EBU, niet geslaagd. Ook zou Azerbeidzjan Litouwse studenten hebben betaald om hun telefonische stem op dat land uit brengen. Die stemmen zijn ongeldig verklaard. Azerbeidzjan eindigde in Zweden als tweede; Denemarken ging er vandoor met de winst. „We leggen de verantwoordelijkheid voor dit soort acties bij de omroepen”, zei Sietse Bakker, festivalcoördinator bij de EBU, gisteren tegen persbureau Novum. Als er voor, tijdens of na het Songfestival onregelmatigheden worden ontdekt, wordt de omroep van het bevoordeelde land gestraft. Een land kan maximaal drie jaar achter elkaar niet meedoen.

Volgens het onderzoek van de EBU is er geen bewijs gevonden dat een van de deelnemende omroepen deelnam aan of kennis had van het beïnvloeden van stemmen. Bakker: „ We willen een eerlijk festival zijn.”