Op een valpartijtje meer of minder wordt even niet gekeken

Cheryl Maas
Cheryl Maas Foto ANP

Een debutantenfoutje, dat zal het zijn. Bij slopestyle, een van de twaalf nieuwe olympische onderdelen, konden gisteren bij de eerste kwalificatiewedstrijden geen deelnemers worden uitgeschakeld. Oekaze van het Internationaal Olympisch Comité (IOC): voor de openingsceremonie gaat er niet één sporter naar huis.

En dus moest de internationale skifederatie FIS ter plekke fluks zijn regels aanpassen. De eerste vier van elke heat over twee runs bij zowel de mannen als de vrouwen plaatsten zich, zoals altijd, rechtstreeks voor de finaleronde van morgen (mannen) en zondag (vrouwen). Alle andere deelnemers gingen door naar de halve finale. De vier besten worden toegevoegd aan de acht finalisten.

Het was de redding voor Cheryl Maas, de enige Nederlandse deelneemster, die gisteren in beide runs op haar bips viel. Zij blijft daardoor minimaal nog drie dagen olympiër.

De maatregel was ook een uitkomst voor geblesseerde snowboarders, zoals de Amerikaanse Ty Walker, met zestien jaar een van de jonge olympische deelneemsters. Zij heeft een blessure aan knie, elleboog en hak en gleed naar beneden zonder een hindernis te nemen of te springen. Ze skiede keurig langs alle obstakels naar de finish en kreeg van de jury één punt voor de moeite. En een plaats in de halve finale. Walker hoopt in drie dagen voldoende te zijn hersteld om zondag alsnog een plek in de finale af te dwingen.