Rutte stipt homokwestie aan in kort gesprek met Poetin

Premier Mark Rutte spreekt met de Russische president Vladimir Poetin.
Premier Mark Rutte spreekt met de Russische president Vladimir Poetin. Foto ANP / Robin Utrecht

Premier Rutte heeft tijdens een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin kort de homowetgeving ter sprake gebracht. Die zei op zijn beurt dat het nu om de sport gaat.

Twitter avatar MinPres Minister-president na gesprek Poetin: zorgen Nederlandse regering en bevolking overgebracht over mensenrechten en specifiek rechten van LHTB’ers in Rusland.

Rutte en Poetin hadden het verder over de relatie tussen Rusland en Nederland. Poetin prees de wederzijdse handel.

RTL-correspondent Jeroen Akkermans was bij de ontmoeting:

Twitter avatar JeroenAkkermans Jeroen Akkermans Rutte laat homorechten vallen. Poetin pareert: Gaat nu om sport. Rutte wenst Russ. sporters succes maar ‘niet teveel’ http://t.co/aEg2Roq6Gm
Twitter avatar JeroenAkkermans Jeroen Akkermans Rutte benadrukt een goede relatie tussen NL en Rusland. Poetin prijst de wederzijdse handel. Rutte maakt instemmend gebaar.

Rutte en Poetin zouden na de korte ontmoeting voor de camera’s nog achter gesloten deuren verder zijn gaan praten. Pas morgen is er gelegenheid vragen te stellen aan Rutte.

Twitter avatar JeroenAkkermans Jeroen Akkermans Er volgde na de handshake met camera’s nog een gesprek achter gesloten deuren. Morgenmiddag pas mogen we Rutte ook vragen stellen.

De premier had voorafgaand aan de Spelen beloofd de omstreden homowetgeving aan te kaarten. Er was veel kritiek gekomen op de delegatie die Nederland naar Sotsji zou sturen. Waar veel andere landen geen hooggeplaatste mensen naar Rusland stuurden, besloot Nederland met een forse delegatie af te reizen. Naast Rutte zijn ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister van Sport Edith Schippers aanwezig.

Ook Eurlings sprak met Poetin over mensenrechten

Niet alleen premier Rutte sprak kort met de Russische president. IOC-lid Camiel Eurlings deed dat ook. De twee bespraken mensenrechten, meldde hij aan de Limburgse omroep L1. Eurlings zei tegen Poetin dat hij hoopte “dat deze Spelen niet alleen qua sportief succes heel goed worden, maar vooral ook een toonbeeld zijn van vrijheid en tolerantie”. Eurlings zou graag zien dat Poetin de wereld daarmee verrast, iets waarvoor de president zijn best beloofde te zullen doen.